Η ενεργειακή θύελλα «καταπίνει» τις νέες αυξημένες επιδοτήσεις – Πόσα γλιτώνει κάθε νοικοκυριό με τα νέα μέτρα

Eordaialive Team
6λ ανάγνωσης
Η ενεργειακή θύελλα «καταπίνει» τις νέες αυξημένες επιδοτήσεις - Πόσα γλιτώνει κάθε νοικοκυριό με τα νέα μέτρα

Η ενεργειακή θύελλα «καταπίνει» τις νέες αυξημένες επιδοτήσεις – Πόσα γλιτώνει κάθε νοικοκυριό με τα νέα μέτρα

Η τέλεια ενεργειακή «καταιγίδα» δεν λέει να κοπάσει. Οι αυξημένες επιδοτήσεις που αποφασίστηκαν για τους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι αφορούν σε καταναλώσεις του τρέχοντος μήνα, καλύπτει σχεδόν το 1/3 των αυξήσεων που θα κληθούν να επωμιστούν τα νοικοκυριά.
Πιο «ζόρικα» τα πράγματα για τους καταναλωτές φυσικού αερίου που παρά την κρατική συνεισφορά θα πληρώσουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς έως και 160%!

 

Όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα αναμένονται αυξήσεις «φωτιά» στις διεθνείς αγορές και το α’ δίμηνο της νέας χρονιάς. Ανατιμήσεις που θα ξεπεράσουν ακόμη και τα ρεκόρ που έχουν καταγραφεί το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου!

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αυξημένες επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν δεν θα επαρκούν για να καλύψουν παρά ένα ελάχιστο μέρος των ανατιμήσεων.

Τι γλιτώνει ένα νοικοκυριό από τον λογαριασμό ρεύματος

Τι θα πληρώσει όμως ένα νοικοκυριό για τον Δεκέμβριο μετά και την αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος;

Για τις πρώτες 300kWh η επιδότηση αυξάνεται για τον τρέχοντα μήνα στα 49,5 ευρώ από 39 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο. Ειδικά για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη ανεβαίνει στα 55,5 ευρώ από 45 ευρώ.

Η νέα «ενισχυμένη» επιδότηση «ξεφουσκώνει» τον λογαριασμό Δεκεμβρίου κατεβάζοντας τον λίγο κάτω από εκείνον του Νοεμβρίου φέρνοντάς τον σε ανάλογα επίπεδα με αυτά του περασμένου Αυγούστου.

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Η ενεργειακή θύελλα «καταπίνει» τις νέες αυξημένες επιδοτήσεις - Πόσα γλιτώνει κάθε νοικοκυριό με τα νέα μέτρα

Για παράδειγμα ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 375kWh το μήνα θα πληρώσει 89,95 ευρώ με υψηλότερη οριακή τιμή (237 ευρώ) για τον τρέχοντα μήνα έναντι 97,27 ευρώ που πληρώνει για τον Νοέμβριο με χαμηλότερη οριακή τιμή (229 ευρώ).

Από τα ίδιο, ωστόσο, παράδειγμα προκύπτει πως η επιδότηση των 49,5 ευρώ δεν αρκεί για το πρώτο 2μηνο του 2022 όταν και αναμένεται η μεγάλη κορύφωση της ενεργειακής καταιγίδας.

Ο ίδιος λογαριασμός για τον Ιανουάριο με την ίδια επιδότηση – και με δεδομένο ότι το νοικοκυριό θα είναι δικαιούχος εάν θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των ευάλωτων – εκτοξεύεται στα 140 ευρώ!

«Δεν μαζεύονται» οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Υψηλές πτήσεις και στο φυσικό αέριο που έχει «σκαρφαλώσει» πάνω από τα 130 ευρώ η μεγαβατώρα στο hub TTF της Ολλανδίας.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο.

Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh για τον Δεκέμβριο.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Η ενεργειακή θύελλα «καταπίνει» τις νέες αυξημένες επιδοτήσεις - Πόσα γλιτώνει κάθε νοικοκυριό με τα νέα μέτρα

Έτσι:

  • τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και
  • τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

 

Η νέα αυξημένη έκπτωση ψαλιδίζει την αύξηση που όμως παραμένει στα επίπεδα του 160%, καθώς ένα νοικοκυριό που καταναλώνει –για παράδειγμα- κατά μέσο όρο 1.000kWH το μήνα φυσικό αέριο πλήρωσε 181,45 ευρώ το 5μηνο Οκτώβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021 χωρίς επιδότηση και το 5μηνο Οκτώβριος 2021 – Φεβρουάριος 2022 θα πληρώσει 474 ευρώ με επιδότηση 200 ευρώ συνολικά.

 

Το νέο πακέτο στήριξης για τους λογαριασμούς

Τι προβλέπουν λοιπόν συνοπτικά τα έκτακτα μέτρα στήριξης για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου;

  • Τιμολόγια ρεύματος: αυξάνεται η επιδότηση ρεύματος πάνω από τα 39 ευρώ –όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί- για τον μήνα Δεκέμβριο.

Η επιδότηση θα φτάσει στα 49,5 ευρώ, δηλαδή «σχεδόν 50 ευρώ» αντί 39 ευρώ που είχε ανακοινωθεί, Για ευπαθείς ομάδες – δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Για αυτούς το ύψος της επιδότησης θα φτάσει στα 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα. Η επιδότηση θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ για το προσεχές

  • οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου: η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.

 

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

 

Τι προβλέπεται για τους αγρότες

 

Το νέο «πακέτο» μέτρων περιλαμβάνει και αναδρομικές επιδοτήσεις στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας:

 

  • Αγρότες: Πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Δηλαδή η επιδότηση θα ισχύσει και αναδρομικά και θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...