Δυσεπίλυτος ο γρίφος των μετακινήσεων του Πάσχα, με μόνο ζητούμενο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε Ανάσταση στις 9 το βράδυ και ανοιχτούς ναούς με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι ειδικοί, από την πλευρά τους, τονίζουν ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες υπαγορεύουν και φέτος το Πάσχα στην πόλη. Την Τετάρτη συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τις τελικές εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Σήμερα, οι επιδημιολόγοι εξέτασαν τα στοιχεία ενόψει της αυριανής συζήτησης.
Στις 9:00 το βράδυ θα ακουστεί φέτος το Χριστός Ανέστη σε όλες τις εκκλησίες της χώρας με τους πιστούς στο προαύλιο των ιερών ναών σύμφωνα με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ένα ιδιαίτερο Πάσχα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής.
“Η Ιερά Σύνοδος έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως” τόνισε ο Εκπρόσωπος τύπου ΔΙΣ, Μητροπολίτης Ιλίου, Αθηναγόρας.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο και μόνο θα ξεκινήσει στις 10.30 αντί για τις 9:00 το βράδυ. Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα τελεστούν μισή ώρα νωρίτερα. Εντός των ναών θα βρίσκονται ένας πιστός ανά 20τ.μ με μέγιστο αριθμό τους 100 και με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας. Η περιφορά του επιταφίου θα γίνει μόνο γύρω από τον ναό, όσοι βρίσκονται στο προαύλιο δε θα μπορούν να μετακινηθούν, θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους 2 μέτρα και να φορούν μάσκα.
Το Πάσχα σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής δεδομένα κλειδώνει στην πόλη ώστε μην διακινδυνεύσει το άνοιγμα άλλων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων για λίγες ημέρες στο χωριό. Ορόσημο για την επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας τα μέσα Μαίου, επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πολιτική ακαδημία της ΝΔ.
“Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
“Μια μεγάλη έξοδος θα προκαλέσει μεγάλη διασπορά του ιού, ο οποίος δεν είναι σε ύφεση” εκτίμησε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Ανησυχία προκαλούν σε αρκετούς ειδικούς οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις λόγω της επιδημιολογικής εικόνας το τελευταίο διάστημα, του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων στην περιφέρεια αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας.
“Δεν υπάρχει κάποιος λόγος μεταφοράς εκατοντάδων χιλιάδων, ίσως και πάνω από 1 εκατομμύριο συμπατριωτών μας από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς περιοχές όπου η ένταση της πανδημίας δεν είναι ίδια με αυτή που υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα” επισήμανε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Οι Αθηναίοι προετοιμάζονται ήδη για Κυριακή του Πάσχα σε μπαλκόνια, αυλές και εξωτερικούς χώρους με τις αποφάσεις πάντως να είναι προ των πυλών.
Επιτροπή επιδημιολόγων: ” Στο “κόκκινο” το μεγαλύτερο μέρος της χώρας
Ο χάρτης με τις κόκκινες περιοχές τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων που έγινε το απόγευμα, μία ημέρα νωρίτερα από ό,τι συνήθως. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει στο “κόκκινο”, δηλαδή με περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ ανησυχία προκαλεί η έκρηξη του ιϊκού φορτίου στα λύματα σε ορισμένες περιοχές που προμηνύουν αύξηση κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, το ιϊκό φορτίο εκτοξεύθηκε:
- Άγιος Νικόλαος +360%
- Αττική +171%
- Ρέθυμνο +120%
Αντίθετα οριακή μείωση εμφανίζει το ιϊκό φορτίο στα λύματα της
- Θεσσαλονίκη -21%
- Πάτρα -30%.
Ασφυκτική παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με τους ειδικούς να προβλέπουν αύξηση διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα τη Μ. Εβδομάδα. Με τα δεδομένα αυτά συνεδριάζει αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, αντί της Παρασκευής η Ολομέλεια της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων ώστε να γίνουν οι τελικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση για τις μετακινήσεις της Μ. Εβδομάδας.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα μόλις δέκα ημέρες πριν από το Πάσχα είναι σταθερά αλλά σε υψηλό επίπεδο. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 847 διασωληνωμένους, 3789 νέα κρούσματα και 87 θανάτους. Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας ξεπερνούν τις 5500. Όπλα της πολιτείας για το άνοιγμα δραστηριοτήτων παραμένουν τα τεστ αυτοδιάγνωσης αλλά κυρίως οι εμβολιασμοί που έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια. Ανάχωμα σε αυτή την προσπάθεια τα κορονοπάρτι σε πλατείες που συνεχίζονται παρά τις παραινέσεις των ειδικών, οι οποίοι τονίζουν ότι κάθε ανάλογη εκδήλωση παρατείνει την επιστροφή στην κανονικότητα.
Το σκεπτικό που πίσω από τον προσανατολισμό της κυβέρνησης για Πάσχα στην πόλη
Όπως ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάτσιος, εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων το στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι τα δεδομένα της πανδημίας αποτυπώνουν το εύθραυστο της ισορροπίας, και κάνουν κυβέρνηση και επιτροπή εμπειρογνωμόνων να πατούν φρένο στο άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων τις εορταστικές ημέρες.
Δυο είναι οι στόχοι να τεθούν αναχώματα σε ένα ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας και η δεύτερη να επιστρέψουμε σταδιακά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.
Για το άνοιγμα τριών βασικών δραστηριοτήτων, ήδη στο ημερολόγιο έχουν κυκλωθεί συγκεκριμένες ημερομηνίες.
-Στις 10 Μαΐου είναι πιθανή η επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και η επανεκκίνηση της δια ζώσης εκπαίδευσης για γυμνάσια και δημοτικά. Το ενδεχόμενο να ανοίξει πιο νωρίς στις 6 ή 7 Μαΐου η εστίαση εξετάζεται και μένει να δούμε τις τελικές αποφάσεις.
-Στις 14 Μαΐου, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, θα σηκώσει αυλαία η θερινή τουριστική περίοδος.
Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Μάριος Κωνσταντινίδης, Σμαράγδα Αγορογιάννη, Δημήτρης Γκάτσιος