Γονικές παροχές και δωρεές χρημάτων: Τι αλλάζει από την Πρωτοχρονιά για τις δηλώσεις

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Από τον Μάρτιο οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» - Που αφορά την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους

Γονικές παροχές και δωρεές χρημάτων: Τι αλλάζει από την Πρωτοχρονιά για τις δηλώσεις


Τέλος από την Πρωτοχρονιά η ταλαιπωρία των φορολογουμένων για το θέμα των γονικών παροχών και των δωρεών χρημάτων.

Οι δηλώσεις για τις συγκεκριμένες πράξεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2023 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ” myProperty”. Παράλληλα επισημαίνεται πως οι πολίτες που χαρίζουν χρηματικά ποσά στα παιδιά τους, στα εγγόνια τους και στους γονείς τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή μέσω κατάθεσης τραπεζικής επιταγής δεν θα χρειάζεται να επισυνάψουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Ο έλεγχος

Στο επόμενο στάδιο ο έλεγχος της ΑΑΔΕ γίνεται με βάση τα στοιχεία που στέλνουν οι τράπεζες. Εάν η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή και ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην Εφορία, τότε επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας) από το πρώτο ευρώ.  Αναλυτικά:

Οι δηλώσεις για χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές

  • Δεν απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών για την απόδειξη της τραπεζικής συναλλαγής για δηλώσεις που υποβάλλονται στη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myProperty” και αφορούν χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές που γίνονται με μεταφορά χρηματικών ποσών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής μεταξύ αμιγώς ημεδαπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ ημεδαπού και αλλοδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
  • Η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ καταρτίζει στις περιπτώσεις αυτές στο τέλος κάθε μήνα συγκεντρωτικές καταστάσεις των χρηματικών δωρεών/γονικών παροχών, για τις οποίες υποβλήθηκαν δηλώσεις τον συγκεκριμένο μήνα. Τις καταστάσεις αυτές αποστέλλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την πέμπτη εργάσιμη ημέρα μετά το τέλος του μήνα με αίτημα την επιβεβαίωση των σχετικών τραπεζικών συναλλαγών.
  • Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ( τράπεζες) πρέπει να απαντήσουν επί του αιτήματος εντός προθεσμίας 15 ημερών από τη λήψη των καταστάσεων.
  • Στις περιπτώσεις αυτές ο φορολογούμενος θα  πρέπει να φυλάσσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για όσο χρονικό διάστημα η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης προσδιορισμού του φόρου, και να τα επιδείξει σε αυτήν όταν και εφόσον του ζητηθούν.
  • Η αρμόδια εφορία ενημερώνεται αμέσως ηλεκτρονικά  μετά την υποβολή της δήλωσης δωρεάς/γονικής παροχής και εν συνεχεία  ελέγχει την ακρίβεια των δηλουμένων και τη συνδρομή των τυχόν προϋποθέσεων απαλλαγής, μέσα σε 60 ημέρες από την υποβολή της.
  • Εάν δεν επιβεβαιώνεται η τραπεζική συναλλαγή, τότε το αρμόδιο τμήμα θα καλέσει τον  φορολογούμενο για την υποβολή των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών εντός 5 εργάσιμων ημερών, μέσω της εφαρμογής myProperty. Εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά τότε υπολογίζεται ο φόρος χωρίς αφορολόγητο όριο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!