Φορολογικές δηλώσεις: Μειώστε τον φόρο με 10 βήματα

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Φορολογικές δηλώσεις: Μειώστε τον φόρο με 10 βήματα

Θέμα ημερών είναι η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ήδη εκατομμύρια φορολογούμενοι αναζητούν τις «παγίδες», αλλά και τις αλλαγές που έχει η νέα δήλωση προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους.

Στη… μελέτη το ‘χουν ρίξει οι φορολογούμενοι που μαζί με τους λογιστές τους ψάχνουν να βρουν και την παραμικρή λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά στις φορολογικές δηλώσεις

Η λογική και των φετινών δηλώσεων είναι ίδια όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο η πανδημία έφερε ανατροπές και σε αυτό τον τομέα. Ως αποτέλεσμα είναι οι φορολογούμενοι να πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στα εξής σημεία:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

  1. Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί στις 27 Αυγούστου. Όσοι έως τότε δεν οριστικοποιήσουν τη δήλωση τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
  2. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή δηλώσεων έως και τις 27 Αυγούστου. Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να υποβάλλουν τη δήλωση τους τελευταία στιγμή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να καταβάλουν μαζί την πρώτη και τη δεύτερη δόση από τις συνολικά 8 δόσεις. Αντίθετα όσοι υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι και το τέλος Ιουλίου θα αποπληρώσουν τον φόρο κανονικά σε 8 δόσεις έως και το Φεβρουάριο.
  3. Η εφάπαξ καταβολή του φόρου θα έχει κέρδος 3% στους φορολογούμενους οι οποίοι όμως θα πρέπει να εξοφλήσουν το εκκαθαριστικό τους έως και το τέλος Ιουλίου.
  4. Το σύστημα επιβολής φόρου με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης δεν έχει καταργηθεί, άρα θα πρέπει οι φορολογούμενοι να προσέξουν ιδιαίτερα κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων τους προκειμένου να καλύψουν τα τεκμήρια. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων, οι οποίοι δεν θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια, αρκεί σε τουλάχιστον μια από τις δύο προηγούμενες χρονιές, δεν θα έχει γίνει υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος με το σύστημα αντικειμενικών δαπανών.
  5. Το μέτρο των αποδείξεων ισχύει και φέτος, με εξαίρεση όσοι έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι. Για αυτούς ισχύει ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% σε περίπτωση που δεν έχει καλυφθεί το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές για τους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια) και τους φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.
  6. Ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% σε περίπτωση που δεν έχει καλυφθεί το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές για τους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια) και τους Φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.
  7. Φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για πρώτη φορά με τον νέο εισαγωγικό συντελεστή 9% της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Το όφελος για καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ ανέρχεται σε 1.300 ευρώ.
  8. Στους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια από τους μισθωτές τους το 2020, η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα αυτά ποσά θα χορηγηθεί με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκων στους μισθωτές.
  9. Μειώνεται στο 55% για το 2022 η προκαταβολή φόρου για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 70% για τις επιχειρήσεις.
  10. Από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια).

 

 

 

πηγή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...