Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Fake news: 18 εκατ. κείμενα κατέβασε το Facebook από την έναρξη της πανδημίας (audio)

2λ ανάγνωσης
Fake news: 18 εκατ. κείμενα κατέβασε το Facebook από την έναρξη της πανδημίας (audio)
The Facebook app is shown on a smart phone, Friday, April 23, 2021, in Surfside, Fla. Major Israeli news outlet on Tuesday, May 25, are calling on Facebook and Twitter to take action against social media posts inciting violence against journalists after a rash of attacks and death threats targeting reporters. (AP Photo/Wilfredo Lee, File)

Fake news: 18 εκατ. κείμενα κατέβασε το Facebook από την έναρξη της πανδημίας (audio)

πό την έναρξη της πανδημίας, το Facebook έχει αφαιρέσει 18 εκατομμύρια κείμενα με ψευδείς ειδήσεις, ενώ σε άλλα 167 εκατομμύρια κείμενα, έχουν μπει ετικέτες με προειδοποιητική σήμανση περί πιθανής fake είδησης.

Τα στοιχεία έδωσε η δημοσιογράφος Βάλια Καϊμάκη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, στην εκπομπή «Καθρέφτης», με τον δημοσιογράφο, Χρήστο Μιχαηλίδη.

Όπως είπε, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει κάνει ένα ειδικό τμήμα επιβεβαίωσης των ειδήσεων το οποίο πηγαίνει μέχρι και στη δημιουργία δικών του εργαλείων για την ανακάλυψη των λεγόμενων «deepfake», τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με τα βίντεο.

Δηλαδή, μπορεί κάποιος να μπει και να δει εάν ένα δημοσίευμα, μια είδηση ή ένα βίντεο είναι αληθές ή ψευδές. Το Γαλλικό Πρακτορείο συνεργάστηκε με ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό δίκτυο. Μέχρι στιγμής το Facebook, έδινε τον έλεγχο των fake news κυρίως σε Αμερικανούς οι οποίοι το έδιναν υπερ-εργολαβία στην Ασία, για αυτό και εμφανίστηκαν προβλήματα όπως το να κατεβαίνουν έργα Τέχνης. Ο ελεγκτής έβλεπε, για παράδειγμα, μια γυμνή γυναίκα και όχι τον Πικάσο, λόγω διαφορετικής κουλτούρας.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές ειδήσεις παραμένουν το μεγάλο πρόβλημα. Ένας ειδησεογραφικός οργανισμός, μπορεί να τις αξιολογήσει και να τις ψάξει, ενώ ένας μη δημοσιογραφικός οργανισμός, δεν μπορεί να κάνει την αξιολόγηση. Για παράδειγμα, μια είδηση μπορεί να είναι αληθής κατά το ήμισυ και να μην βρίσκεται στο πραγματικό της πλαίσιο. Να σημειωθεί ότι και η ΕΡΤ μια δική της ανάλογη υπηρεσία η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 2 χρόνια.

Το Γαλλικό Πρακτορείο θα προβάλει ένα ενημερωτικό βίντεο για το κοινό, μια χορηγούμενη διαφήμιση από το ίδιο το Facebook, προκειμένου να δουν οι πολίτες το πώς μπορούν να καταλαβαίνουν εάν μια είδηση είναι αληθής ή ψευδής.

Τέλος, υπάρχει και ένα Παρατηρητήριο Παραπληροφόρησης, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Κομισιόν και το οποίο το διαχειρίζονται Έλληνες. Το Παρατηρητήριο αυτό αρχίζει σταδιακά να παίρνει τις θερμικές διαστάσεις που πρέπει να έχει.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο