Επιστρεπτέα: Πόσο θα αυξηθούν οι δόσεις – Τι θα γίνει με την εφάπαξ εξόφληση
Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή, αυξάνοντας τις δόσεις αποπληρωμής και παρατείνοντας τον χρόνο για την εφάπαξ εξόφληση των φθηνών δανείων με έκπτωση 15%.
Σύμφωνα με πληροφορίες μια από τις εισηγήσεις που εξετάζονται, είναι να αυξηθούν οι δόσεις από 60 σε 72. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες απόψεις εντός του ΥΠΟΙΚ που υπερτονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την ενεργειακή κρίση, σημειώνοντας πως οι δόσεις πρέπει να «απλωθούν» ακόμη περισσότερο, ενδεχομένως έως τις 100.
Επίσης εξετάζεται η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση του ποσού με το μπόνους του 15% που λήγει κανονικά στις 30 Μαρτίου, να παραταθεί για ένα ακόμη τουλάχιστον μήνα.
Να θυμίσουμε ότι η πληρωμή της πρώτης από τις 60 άτοκες δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως είχε ανακοινωθεί από το ΥΠΟΙΚ, έχει μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου 2022.
Η χρονική μετακύλιση των πληρωμών έδωσε ανάσα σε χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρηματίες, καθώς επίσης και τη δυνατότητα σε πολλούς εξ’ αυτών, να αποπληρώσουν εφάπαξ το ποσό, κερδίζοντας έκπτωση 15%. Πλέον, όμως, με δεδομένες τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που έχουν προκύψει, κυρίως στον τομέα της ενεργειακής ακρίβειας, κρίνεται ότι μάλλον επιβεβλημένο να γίνουν νέες ευνοϊκές-προς τους επιχειρηματίες-παρεμβάσεις.
Ποια ποσά επιστρέφονται
Το επιστρεπτέο ποσό, βάσει της υπουργικής απόφασης, δεν επιστρέφεται για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, βάσει σχετικών βεβαιώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Από κει και πέρα ισχύουν τα ακόλουθα:
α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
αα) Επιστροφή μόνο ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση επιπέδου απασχόλησης).Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
ββ) Επιστροφή μόνο ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου της εκάστοτε απόφασης με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση επιπέδου απασχόλησης). Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
γγ) Επιστροφή μόνο ποσοστού 50% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στις υποπερ. αα και ββ και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου της εκάστοτε απόφασης με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση επιπέδου απασχόλησης).
β) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
αα) Επιστροφή μόνο ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου της εκάστοτε απόφασης με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση επιπέδου απασχόλησης). Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
ββ) Επιστροφή μόνο ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στην υποπερ. αα και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου της εκάστοτε απόφασης με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων(διατήρηση επιπέδου απασχόλησης).
Ειδικά για επιχειρήσεις που τηρούν διαφορετική χρήση από τη διαχειριστική χρήση που λήγει την 31η Δεκεμβρίου, για τις περιπτώσεις (α) και (β) ανωτέρω, για τον υπολογισμό των εσόδων και της ζημίας του φορολογικού έτους 2020 λαμβάνεται υπόψη η χρήση που λήγει από τις 01/07/2020 έως και τις 30/06/2021.
Για τον υπολογισμό των εσόδων του φορολογικού έτους 2019 λαμβάνεται υπόψη η χρήση που λήγει από τις 01/07/2019 έως και τις 30/06/2020.
Για την πλήρωση των προϋποθέσεων των περιπτώσεων α και β το ύψος των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών προκύπτει από τον κωδικό 500 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε3) φορολογικού έτους 2019 και 2020, αντίστοιχα.