eordaialive.gr:Σκέψεις για εκλογές - Πολιτική ρευστότης - Υγειονομική και οικονομική κρίση

eordaialive.gr:Σκέψεις για εκλογές – Πολιτική ρευστότης – Υγειονομική και οικονομική κρίση

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Σκέψεις για εκλογές

Πολιτική ρευστότης

Υγειονομική και οικονομική κρίση

 

Πολιτικός σχολιαστής, ο Πολιτίδης Χρήστος

 

Το τοπίο είναι πεντακάθαρο, τους χρονικούς ορίζοντες δεν γνωρίζουμε…

Η Κυβέρνησις απεγνωσμένα χρειάζεται μια ανανέωση εντολής, το συντομότερο δυνατό.

Η “Εδραίωση” του κυρίου Μητσοτάκη μέσα στο κόμμα, θα επελάσει μόνο με μία τέτοια επιτυχία.

Στο βάθος του μυαλού του τις εκλογές έχει, βλέποντας την ρημαγμένη οικονομία και την Δημοσκοπική κάμψη.

Είναι η πρώτη φορά στον σύντομο βίο αυτής της κυβερνήσεως που φαίνεται κάμψη. Χωρίς να γνωρίζουμε στην παρούσα στιγμή, την επιρροή στην εικόνα της Κυβερνήσεως, των γεγονότων της “Νέας Σμύρνης” και των όσων επακολούθησαν.

Το αφήγημα του project “Νόμος και τάξη” εξαντλήθηκε και ο “πολιτικός τενεκές” που ονομάζεται κύριος Χρυσοχοϊδης εξάντλησε το περιεχόμενο του. Σύντομα θα περάσει στην αφάνεια.

Οι 3 μονάδες περίπου πτώσεως, δημιουργούν ανασφάλεια και αβεβαιότητα εντός της Ν.Δ. για τις εξελίξεις.

Ο Εκλογικός Νόμος δεν βοηθά και φυσικά θα υπάρξει μετακύλιση σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Επειδή η επιλογή, της χρονικής προκηρύξεως των εκλογών  ανήκει στον κύριο Μητσοτάκη, αυτές θα κριθούν από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσεως, με γνώμονα το “Συντομότερο δυνατό”, που εκτιμώ θα είναι στο τέλος του καλοκαιριού (εν δυνάμει), χωρίς τίποτα να είναι βέβαιο, δεν υπάρχει περίπτωσις η χώρα με άσχημους δείκτες covid να προσέλθει σε εκλογές.

Ο κύριος Μητσοτάκης απευθύνεται πρώτον στον Ακροδεξιό Χώρο, ένα μέρος του πήγε με τον κύριο Βελόπουλο και το μεγαλύτερο απορροφήθηκε από την Ν.Δ και δεύτερον τον Κεντρώο Χώρο, ο κεντρικός κορμός του δεξιού χώρου είναι σχετικά συμπαγής και Δημοσκοπικά εντός του Κόμματος.

Μια επαναπροσέγγιση (ως κατάληξη) του προηγούμενου εκλογικού αποτελέσματος θα θεωρηθεί μέγιστη επιτυχία.

Προβληματισμός έντονος υπάρχει στον κύριο Μητσοτάκη για μορφώματα του μπλε Μωσαϊκού που ενδεχομένως θα ψαλιδίσουν μικρά, πολύτιμα υπόλοιπα από την Ν.Δ. (λ.χ. Τράγκας Γεώργιος)

Το Αβέβαιο κομμάτι των ψηφοφόρων συνιστά ένα μέγεθος που υπερβαίνει κατάτι το 20%, αυτό εάν το αναλύσουμε (μιλάμε για παρόντα χρόνο) ένα 10% αφορά την ακροδεξιά και τον κεντρώο χώρο και το υπόλοιπο 10% αριστερούς ψηφοφόρους.

Στο τελευταίο ας σταθούμε αγαπητοί φίλοι.

Αφορά ψηφοφόρους της Μαρξιστικής -Ορθόδοξης-Μαχητικής Αριστεράς, όχι της κοιμώμενης και όλο αυτό το κομμάτι είναι ένα τεράστιο μωσαϊκό που δεν μπορεί να το παρακολουθήσει κάποιος εάν δεν έχει ζυμωθεί, μέσα στα κινήματα, τις τάσεις και τα ιδεολογικά ρεύματα του Αριστερού Χώρου.

Αυτό το 10% που λείπει Δημοσκοπικά από τον Σύριζα, την παρούσα στιγμή, είναι αυτό το κομμάτι που τελευταία στιγμή στις προηγούμενες εκλογές κύλησε εντός του Σύριζα.

Ο κύριος Τσίπρας φυσικά στοχεύει και στο υπόλοιπο 6-7% του Αβέβαιου Κεντρώου χώρου, το υπολειπόμενο 3% που συνιστά ψήφους της ακροδεξιάς, είναι δεδομένο ότι είναι χαμένο διά τον Σύριζα.

Η περίπτωση Οικουμενικής παίζει στο τραπέζι από την μεριά των τεχνοκρατών της Ευρώπης. Όσο αφομοιώσιμο είναι ενδεχομένως για το χώρο της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, τόσο ξένο και απίθανο είναι για τον Σύριζα και αναλαμβάνω το ρίσκο της πολιτικής εκτιμήσεως.

Η ανασύνταξις στον χώρο του Σύριζα του κεντρικού πυρήνα του κόμματος φαίνεται να ξυπνά διεργασίες μετά 18 μήνες, όμως υπάρχει μέγα πολιτικό ζήτημα με τις κοιμώμενες Τοπικές Οργανώσεις, την πολιτική τους συγκρότηση, την ελλιπή ιδεολογική ταυτότητα και την υποτονικότητα που είναι έκδηλη εις όλη την Ελλάδα.

Η επαναφορά του ιδίου εκλογικού αποτελέσματος στο 6-7% θα θεωρηθεί πανωλεθρία για το ΚΙΝΑΛ. Και θα δημιουργήσει περαιτέρω ρευστότητα και αμφισβήτηση ευθέως του Προσώπου της προικοδοτούμενης κυρίας Γεννηματά.

Εάν το στοίχημα διά τον κύριο Μητσοτάκη είναι η επαναφορά της Ακροδεξιάς και του κεντρώου χώρου που δείχνουν να φυλλορροούν, για τον Σύριζα είναι μια σύνθετη πολυπαραγοντική εξίσωση, που αφορά το κομμάτι της Ορθόδοξης Αριστεράς, τον Κεντρώο χώρο (και αυτόν που δηλώνει αβέβαιος και τον άλλο που Δημοσκοπικά συνεχίζει να παραμένει εντός της Ν.Δ.) και το σημαντικότερο σε βραχύ πολιτικό χρόνο το ζήτημα ξεκαθάρισης λογαριασμών με το ΚΙΝΑΛ, πλησιάζει η ώρα της τελικής αναμετρήσεως. Οι δύο χώροι οφείλουν να συγχωνευτούν, όχι όμως σε δεξιά απόκλιση που θέλουν να στρέψουν τον κεντροαριστερό χώρο τα γεροντοπαλίκαρα του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ,  αλλά στον χώρο της Ιστορικής Εμβληματικής Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Ο κύριος Βαρουφάκης φαίνεται να εδραιώνει την θέση του και ενδεχομένως ο Σύριζα να τον θεωρεί εν δυνάμει εφεδρεία.

Το Κ.Κ.Ε. κρατά τις δυνάμεις του, όπως και ο κύριος Βελόπουλος.

Τα ιδεολογικά ρεύματα συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν εντός της Ελληνικής κοινωνίας και να παράγουν τον πολιτικό πολιτισμό.

 

 

 

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Tagged