Εντατικοποίηση εμβολιασμών – Μ. Τρίτη ανοίγει για 30-39 ετών – Τι ισχύει για τις εγκύους (video)

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Εντατικοποίηση εμβολιασμών – Μ. Τρίτη ανοίγει για 30-39 ετών – Τι ισχύει για τις εγκύους (video)

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί. Από τη Μ. Τρίτη οι παραγωγικές ηλικίες θα έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα από τη σειρά τους. Στάση αναμονής συστήνεται για τις γυναίκες που προγραμματίζουν να τεκνοποιήσουν ή κυοφορούν. Μέσα στη Μ. Εβδομάδα ανοίγουν οι πλατφόρμες για τις ηλικίες από 30-49 ετών, που αποτελούν και τον κύριο παραγωγικό κορμό της χώρας.

Τη Μ. Πέμπτη θα αρχίσουν να κλείνονται ραντεβού για τους 40-44 ετών με Astra Zeneca, ενώ το Μεγάλο Σάββατο σειρά θα πάρουν και οι 45-49 ετών για όλα τα εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι τη Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικία 30-39 ετών με Astra Zeneca και θα μπορούν να εμβολιάζονται από την επόμενη κιόλας ημέρα, τη Μ.Τετάρτη.

«Το Μάιο περνάμε στην 3η φάση της επιχείρησης Ελευθερία αναπτύσσονται 1500 εμβολιαστικά κέντρα αρχές Μαΐου», δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γεν. γραμματέας Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Από τις 5 Μαΐου θα αρχίσουν να γίνονται εμβολιασμοί στη χώρα μας και με Τζόνσον εν Τζόνσον, που γίνεται σε μία δόση. Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών απευθύνει σύσταση στις εγκύους ή όσες γυναίκες προγραμματίζουν εγκυμοσύνη να μην κάνουν εμβόλιο ΑΖ ή Τζόνσον που είναι εμβόλια με ιϊκό φορτίο.

Από την πλευρά της η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, αναφέρει: «Κατά 99,9% είναι ασφαλή, όμως δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να το τεκμηριώνουν».

Στην επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, βλέπουν επιστήμονες και κυβέρνηση την μόνη διέξοδο για την αναχαίτιση της πανδημίας. Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε τα πρώτα στοιχεία ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

“Φτάνουμε τα 3.000.000 εμβολιασμούς. Και αν τηρήσουμε το σχέδιό μας, στα τέλη Μαΐου, μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5.000.000”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σταθεροποιημένη είναι η επιδημιολογική εικόνα του 24ωρου με ελαφρά αποκλιμάκωση.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1317 νέες μολύνσεις, 811 διασωληνωμένους, 80 θανάτους.

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας επισημαίνει: «Βρισκόμαστε σε αποκλιμάκωση, ο καλός καιρός είναι εχθρός του ιού, αύξηση εμβολιαστικού ρυθμού, σελφ τεστ».

Βολές εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση: “Αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα για τις εστίες υπερμετάδοσης όπως χώροι εργασίας και ΜΜΜ, συνταγογράφηση των μοριακών τεστ και επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να διαχειρίζεται την πανδημία με όρους επικοινωνίας, με ολέθρια αποτελέσματα για την κοινωνία”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έχει κινηθεί νομικά κατά της AstraZeneca καθώς δεν τήρησε το συμβόλαιό της με την Ε.Ε. για τις παραδόσεις των εμβολίων της κατά της Covid και δεν είχε ένα «αξιόπιστο» πλάνο προκειμένου να διασφαλίσει την έγκαιρη διάθεσή τους.

Στάση αναμονής για τις εγκύους

Νέες διευκρινίσεις όσον αφορά τα εμβόλια της AstraZeneca για τους άνω των 30 ετών και ιδιαίτερα για τις εγκύους.

Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είναι να μη γίνεται το εμβόλιο ASTRA ZENECA και JOHNSON & JOHNSON σε εγκύους. Δηλαδή οι γυναίκες που είναι σε εγκυμοσύνη ή προγραμματίζουν και είναι ηλικίας 30-39 ετών συστήνεται να μην κάνουν εμβόλιο αυτών των εταιρειών αλλά να περιμένουν να κάνουν Mrna εμβόλιο, δηλαδή Pfizer ή Moderna.

Αυτό δεν σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση μπορούν να επιλέξουν άλλο εμβόλιο, απλά δεν εμβολιαστούν τώρα και θα περιμένουν στο μέλλον να ανοίξει η πλατφόρμα και με τα άλλα εμβόλια και για αυτές τις ηλικίες.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε πως δύναται να μειωθεί το μεσοδιάστημα μεταξύ δόσεων της ASTRA ZENECA, αν κάποιος το επιθυμεί, ακόμα και στις 8 εβδομάδες από 12 που είναι σήμερα.

Μπορεί δηλαδή να μπαίνει στην πλατφόρμα και να φέρνει το ραντεβού του νωρίτερα.

Σχετικά με το Τζόνσον, υπήρξαν 15 περιστατικά θρόμβωσης σε 7,9 εκατομμύρια εμβολιασμούς, σε γυναίκες 18-49 ετών. Επειδή τα οφέλη είναι ασυγκρίτως περισσότερα και μειώνουν με το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά 90% τις νοσηλείες και 100% το θάνατο, για αυτό και θα χορηγηθεί και στη χώρα μας.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...