15.4 C
Πτολεμαΐδα
27 Νοεμβρίου 2020Δώρο Χριστουγέννων: Η παράταση της καραντίνας φέρνει αναστολή των... γιορτών
ΕΛΛΑΔΑ

Δώρο Χριστουγέννων: Η παράταση της καραντίνας φέρνει αναστολή των… γιορτών

Η παράταση της καραντίνας μέσα στον Δεκέμβριο θέτει εν αμφιβόλω την καταβολή του Δώρου. Και χωρίς την καταβολή 13ου μισθού, χριστουγεννιάτικη αγορά δεν υπάρχει…

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκφράζουν ήδη φόβους για κινδύνους γύρω από την ομαλή καταβολή του Δώρου στα 2,3 εκ. των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αλλά οπωσδήποτε για το 1,8 εκ που απασχολούνται σε επιχείρησης που έκλεισαν ή υπολειτουργούν (εκτός Σούπερ Μάρκετ, Φαρμακεία κ.α.). Ενώ κρούουν και το καμπανάκι των γενικευμένων απολύσεων. Και αυτό καθώς θεωρείται πιθανό, από τους ειδικούς (λοιμωξιολόγους), το σενάριο παράτασης της καραντίνας. Αρνητική εξέλιξη που δείχνει να επιβεβαιώνεται και από την επιδείνωση της καμπύλης των κρουσμάτων κατά τις τελευταίες ημέρες…

Και εάν ο, έστω μισός, Δεκέμβριος παρέλθει με κλειστές τις επιχειρήσεις και την οικονομία να μην λειτουργεί, μοιάζει οικονομικά αδύνατο να καταβληθεί το Δώρο κανονικά στην ώρα του.

Και μη καταβαλλομένου του Δώρου, δεν θα λειτουργήσει αποδοτικά η αγορά καθώς θα λείψουν πάνω από 2 δις ευρώ από την εορταστική κίνηση. Φαύλος οικονομικός κύκλος!

Το θέμα απασχολεί ήδη την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να εξετάζει, επιπλέον, σενάρια ενίσχυσης και των πιο αδύνατων οικογενειών.

«Μαύρες» γιορτές…

Η δραματική ακολουθία των γεγονότων έχει ως εξής:

1.Η καραντίνα αναμένεται να παραταθεί.

2.Σε μια τέτοια περίπτωση οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν, λόγω της πανδημίας, οικονομικούς πόρους να καταβάλουν το Δώρο.

3.Χωρίς τον 13ο μισθό, ακόμη και εάν ανοίξει μερικώς η αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα, θα πρόκειται για «μαύρες» γιορτές, καθώς δεν «πέσουν» χρήματα στην αγορά.

4.Το δημόσιο αδυνατεί να ανταποκριθεί και στην καλύτερη των περιπτώσεων η ενίσχυση στο σύνολο των «αδυνάτων νοικοκυριών» (όχι μόνο μισθωτών) θα είναι το πολύ έως 1 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση, αναλογιζόμενη το πολιτικό κόστος τόσο από την μη καταβολή του Δώρου όσο και από την κατάρρευση της αγοράς, ειδικά μετά την παρατεταμένη καραντίνα, κάτι που θα σημάνει τον αφανισμό πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξετάζει διάφορα σενάρια παρέμβασης.

Το κόστος καταβολής του Δώρου όμως υπολογίζεται σε περίπου 1,8 δις και μαζί με τις εισφορές, ξεπερνά τα 2,5 δις ευρώ.

Για να αποδοθεί ολόκληρο το Δώρο από το κράτος και να μετατεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για το 2021, δεν γίνεται λόγος καθώς το κόστος είναι απαγορευτικό για τα δεδομένα του δημοσίου, αφού μια εκταμίευση σχεδόν 2 δις (μαζί με τα αδύνατα νοικοκυριά), είναι υπερβολικό ποσό για τον προϋπολογισμό.

Έτσι εξετάζεται το σενάριο καταβολής μισού Δώρου από το δημόσιο με όριο τα 534 ευρώ, το οποίο θα είναι επιστρεπτέο από τις επιχειρήσεις κατά το τμήμα που αφορά την πραγματική εργασία. Ακολούθως, μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους, οι επιχειρήσεις θα δώσουν το υπόλοιπο Δώρο, ενώ θα γίνει συμψηφισμός για το ποσό θα κληθεί αν καταβάλει το δημόσιο για τις αναστολές συμβάσεων.

Με βάση αυτό το σενάριο μπορεί να δοθεί ένα ενιαίο ποσό 534 ευρώ σε όσους εργάστηκαν συνεχώς από την Πρωτομαγιά μέχρι και τον Δεκέμβριο ή συμπληρώνουν αυτό το 8μηνο και με αναστολές σύμβασης. Κάτι τέτοιο περιορίζει το κόστος στα περίπου 800 εκ. ευρώ.

Φωνές αγωνίας

Βεβαίως όλα θα εξαρτηθούν από την διάρκεια της πανδημίας και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά το τέλος του μήνα, σε συνάντηση με την παράταση της κρίσης.
Πάντως, το κλίμα επιδείνωσης στην αγορά περιγράφουν τόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών. Η ΓΣΕΕ ζητεί να «παγώσουν» οι απολύσεις, οι Έμποροί (ΕΣΕΕ) να μετατεθεί η καταβολή των εισφορών και η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) ακύρωση των νόμου περί πλειστηριασμών (πτωχεύσεων).Φόρτωση....
Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 6981893715, στο facebook , μέσω email στο info@eordaialive.com.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης. Συνεχίζοντας την περιήγηση στον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, πατήστε "Περισσότερα". Αποδοχή Περισσότερα

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Εδώ Πολυτεχνείο   Μες στης πατρίδας τη μαύρη καταχνιά Στου…

Πρέπει να δημιουργηθεί Νομός Εορδαίας με Πρωτεύουσα την Πτολεμαΐδα;

    Συνολικά ψήφισαν: 1554

Loading ... Loading ...

Eordaialive στην καρδία της Κοινωνίας!