Αράχνη «μαύρη χήρα» τσίμπησε άνδρα στα Τρίκαλα – Συναγερμός στο νοσοκομείο
Συναγερμός σήμανε το πρωί της Κυριακής στο Νοσοκομείο Τρικάλων όταν μεταφέρθηκε άνδρας με συμπτώματα από τσίμπημα αράχνης, της αποκαλουμένης «μαύρης χήρας»
Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr, ο άνδρας, Αλβανικής καταγωγής, φέρεται να εκτελούσε εργασίες σε εξωτερικό χώρο στα Τρίκαλα όταν δέχτηκε στο τσίμπημα της αράχνης.
Η υγεία του έχει σταθεροποιηθεί, ωστόσο, αναμένεται αντίδοτο από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Η «μαύρη χήρα» συναντάται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και γενικότερα της Μεσογείου, με τις επιθέσεις της, πάντως, να είναι σχετικά σπάνιες.
Το τσίμπημά της θα μπορούσε να είναι και θανατηφόρο σε πιο ευπαθείς ομάδες: μικρά παιδιά και αλλεργικά άτομα. Τα συμπτώματα ξεκινούν στις πρώτες 3 με 6 ώρες, συνήθως ξεκινάει με κοιλιακό πόνο, ενώ το αντίδοτο σώζει αν το πάρεις εγκαίρως
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας trikalavoice.gr ο άνδρας, Αλβανικής καταγωγής, φέρεται να εκτελούσε εργασίες σε εξωτερικό χώρο. Η υγεία του έχει σταθεροποιηθεί, ωστόσο αναμένεται αντίδοτο από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.
Η «μαύρη χήρα» συναντάται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Μεσογείου, με τις επιθέσεις της, πάντως να είναι σχετικά σπάνιες. Το τσίμπημά της θα μπορούσε να είναι και θανατηφόρο σε πιο ευπαθείς ομάδες, μικρά παιδιά και αλλεργικά άτομα.
Τι πρέπει να κάνετε εάν σας τσιμπήσει «μαύρη χήρα»
Η «μαύρη χήρα» είναι μια από τις πολλές αράχνες που ανήκουν στο γένος Latrodectus. Το όνομά της αναφέρεται στην τάση των θηλυκών σε ορισμένα είδη να καταβροχθίζουν το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα.
Tο δηλητήριο της «μαύρης χήρας» αποτελείται από νευροτοξίνες και, σε εξασθενημένους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και το θάνατο.
Η «μαύρη χήρα» κατασκευάζει έναν ισχυρό, κολλώδη ιστό από μεταξένιες ίνες. Έχει βρεθεί ότι η αντοχή αυτής της μεταξένιας ίνας είναι ίση με μία ίνα κατασκευασμένη από ατσάλι αντίστοιχου πάχους, έχοντας όμως το ατσάλι 6 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα.
Συνήθως κρέμεται από τον ιστό ανάποδα και περιμένει κάποιο έντομο να πέσει πάνω του και να κολλήσει. Έπειτα ορμάει πάνω στο παγιδευμένο έντομο που προσπαθεί να ελευθερωθεί το δαγκώνει και το τυλίγει σε κουκούλι για να τραφεί αργότερα.
Τα περισσότερα είδη «μαύρης χήρας» δεν είναι επιθετικά. Πολλά τσιμπήματα που γίνονται σε ανθρώπους είναι αμυντικά και γίνονται συνήθως όταν κατά λάθος ασκήσουμε πίεση πάνω της ή την ενοχλήσουμε.