Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Κοζάνη: Η 1η πρασογιορτή στην Άνω Κώμη

3λ ανάγνωσης
Κοζάνη: Η 1η πρασογιορτή στην Άνω Κώμη

Κοζάνη: Η 1η πρασογιορτή στην Άνω Κώμη


Πρασόπιτες, πρασοκεφτέδες, λουκάνικα με πράσο και πλήθος άλλων παραδοσιακών εδεσμάτων με πρωταγωνιστή το τοπικό προϊόν της Ανω Κώμης στον Δήμο Κοζάνης, ετοίμασαν και προσέφεραν οι νοικοκυρές του χωριού στην 1η γιορτή πράσου που πραγματοποιήθηκε στο εξωκλήσι του Αγίου Αθσνασίου.

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Κοζάνη: Η 1η πρασογιορτή στην Άνω ΚώμηΔιοργανωτές ο Γυμναστικός Σύλλογος Άνω Κώμης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Κοινότητα με στόχο την προώθηση του εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος που παράγεται στην περιοχή και παράλληλα η ανάδειξη των μνημείων, πέντε συνολικά, μεταξύ αυτών το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου χτισμένο το 1947, που παραμένουν χωρίς να έχουν γίνει επιδιορθώσεις μετά τον σεισμό του 1995, με κίνδυνο την κατάρρευσή τους. Η 1η γιορτή πράσου στέφθηκε με επιτυχία καθώς πλήθος κόσμου παραβρέθηκε για να γευτεί τα ξακουστά πράσα της Άνω Κώμης μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους και κυρίως τις τραγανές πρασόπιτες, που τιμήθηκαν δεόντως ψημένες με παραδοσιακό τρόπο, όπως παλιά.

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Κοζάνη: Η 1η πρασογιορτή στην Άνω ΚώμηΣτην Άνω Κώμη η καλλιέργεια του πράσου αποτελεί παράδοση ετών για τους κατοίκους που συνεχίζουν να παράγουν ένα προϊόν που είναι γνωστό και περιζήτητο σε όλο το Νομό και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο σπόρος του φυτού που περνά από γενιά σε γενιά, ο τρόπος που καλλιεργείται, τα έδαφη της περιοχής αλλά και τα νερά προσδίδουν στο πράσο της Άνω Κώμης ποιότητα και νοστιμιά. Αξίζει να σημειωθεί μετά την συγκομιδή, τα πράσα θάβονται περιμετρικά των χωραφιών, (Αργασταριά ονομάζουν την όλη διαδικασία οι ντόπιοι) για να διατηρούν την φρεσκάδα τους για αρκετούς μήνες έως ότου πωληθούν.

Στην Άνω Κώμη παράγονται περισσότεροι από 150 τόνοι πράσων που προωθούνται κυρίως στις λαϊκές αγορές της Δυτικής Μακεδονίας από τους αγρότες του χωριού. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παραγωγοί που πλέον παρέδωσαν την καλλιέργεια στα παιδιά και τα εγγόνια τους αναφέρθηκαν με νοσταλγία στο παρελθόν που η παραγωγή πράσου ήταν υπερδιπλάσια από τη σημερινή υπογραμμίζοντας την ανάγκη αρδευτικού για να ανακάμψει και πάλι η συγκεκριμένη καλλιέργεια αυξάνοντας το εισόδημα των κατοίκων που η κατεξοχήν ενασχόλησή τους είναι ο πρωτογενής τομέας. Η γιορτή πάντως σύμφωνα με τους διοργανωτές θα καθιερωθεί για τα επόμενα χρόνια.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *