-0.6 C
Πτολεμαΐδα
16 Ιανουαρίου 2021ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας υποδέχτηκε τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Με μία μεγάλη γιορτή, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας, υποδέχτηκε τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, την Πέμπτη 6 Ιουνίου.

Ολόκληρη η πόλη, έδωσε το ηχηρό της παρών, στη μεγάλη αυτή γιορτή που από νωρίς το απόγευμα, πλημμύρισε με τραγούδια και παιδιά τον υπαίθριο χώρο της Βιβλιοθήκης.  Οι μικροί βιβλιόφιλοι, οργανωμένοι σε  περίπτερα, συμμετείχαν σ’ ένα πρωτότυπο και ζωντανό «Αναλόγιο Δρόμου» παρουσιάζοντας κείμενα, τραγούδια, εικαστικές δημιουργίες και δράσεις, βασισμένα στη βιβλιογραφία της καλεσμένης τους συγγραφέα.

Στο αναλόγιο δρόμου συμμετείχαν: η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το 1ο, 7ο , 8ο, 13ο  Νηπιαγωγεία, το «Σπιτάκι των θαυμάτων», το «Ουράνιο Τόξο, τα «Πολύχρωμα Απογεύματα» και το 1ο ,2ο , 9ο Δημοτικά σχολεία.

Η πρόεδρος του ΚΟΙ.Π.ΠΑ.Π Μαρία Κύρκα καλωσόρισε  την επίσημη προσκεκλημένη στη κεντρική σκηνή και την ευχαρίστησε θερμά για την αποδοχή της στο κάλεσμα της Δημοτικής  Βιβλιοθήκης. Επίσης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης κι ιδιαίτερα τους πρωταγωνιστές, τα ίδια τα παιδιά.

Η υπεύθυνη της Δ.Β.Π.,  Σοφία Καλμανίδου καλωσόρισε κι ευχαρίστησε με τη σειρά της τη σημαντική κυρία της λογοτεχνίας, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, τους συνεργάτες της, τους εθελοντές του Συλλόγου «Φίλοι της Δ.Β.Π.» αλλά και όλους όσους, πίστεψαν και αγκάλιασαν το πρόγραμμα Φιλαναγνωστικές χειραψίες, το οποίο ολοκλήρωσε με τον πιο θριαμβευτικό τρόπο τον τριετή του σχεδιασμό.

Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου αφού ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες, διάλεξε να συνομιλήσει με τα παιδιά, ανοίγοντας ένα ευφάνταστο παιχνίδι λόγου για την αξία της ανάγνωσης της λογοτεχνίας. Κι όταν ρωτήθηκε η ίδια για το ποια θεωρεί ότι είναι η αξία της, απάντησε: «Για την αξία ανάγνωσης της λογοτεχνίας έχουν ειπωθεί λόγια θαυμαστά, στα οποία υποκλίνομαι. Αντί για μια δική μου γνώμη λοιπόν, θα ήθελα να παραθέσω τα λόγια τούτα ενός μεγάλου της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Μάξιμ Γκόρκι  : «Αγαπάτε κι εκτιμάτε ένα καλό βιβλίο. Θα γλυκάνει τη ζωή σας, θα σας βοηθήσει σαν φίλος να ξεκαθαρίσετε τη σύγχυση των σκέψεων, των αισθημάτων, των γεγονότων. Θα σας μάθει να εκτιμάτε τον άνθρωπο και τον εαυτό σας. Θα αναπτύξει στο πνεύμα σας και στην καρδιά σας ένα αίσθημα αγάπης για τον κόσμο, την ανθρωπότητα. Αδιάφορο αν το βιβλίο είναι εναντίον των πεποιθήσεών σας. Αν είναι γραμμένο τίμια και το υπαγορεύει η αγάπη για τους ανθρώπους, είναι καλό βιβλίο».

Ο επίλογος της μεγάλης γιορτής βιβλίου δόθηκε από την Αφηγηματική Ομάδα της Βιβλιοθήκης με τη μουσική παράσταση «Της τύχης τα καμώματα, γεννάνε παραμύθια».

Την επόμενη μέρα, τα παιδιά τα οποία συμμετείχαν στα εργαστήρια φιλαναγνωσίας, ήπιαν τσάι με τη συγγραφέα, αντάλλαξαν τις ιστορίες και την εμπειρία τους από το λογοτεχνικό ταξίδι της χρονιάς κι άνοιξαν το πακέτο που παρέλαβαν από τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής» με  παραμύθια που γράφτηκαν από τα παιδιά στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής παραμυθιών.

Το όμορφο αυτό διήμερο συνάντησης με την αγαπημένη  συγγραφέα  Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, έκλεισε η αποχαιρετιστήρια ανάγνωση παραμυθιού της από την ίδια, κάτω στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου.

 

 Φόρτωση....
Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 6981893715, στο facebook , μέσω email στο info@eordaialive.com.
ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Ο όμιλος Affidea και η Εθνική Ασφαλιστική συνεχίζοντας τις από…