6.4 C
Πτολεμαΐδα
24 Νοεμβρίου 20203ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ  :  Ένα σχολείο σώζει ζωές! 12
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

3ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ  :  Ένα σχολείο σώζει ζωές!

Σάββατο 2 Μαρτίου, 9 η ώρα το πρωί και το τέρμα της οδού Μ. Ασίας είναι γεμάτο αυτοκίνητα. Κόσμος μπαινοβγαίνει στο 3ο γυμνάσιο και δίνει ζωή στη Σαββατιάτικη ραστώνη. Μαθητές και άνθρωποι απ’όλους τους επαγγελματικούς κλάδους ανταποκρίθηκαν άμεσα και γρήγορα στο κάλεσμα του σχολείου. Και ο λόγος ήταν πραγματικά σοβαρός: ένα σεμινάριο καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με ευρωπαϊκή πιστοποίηση.

Η ιδέα γεννήθηκε μετά το σεμινάριο, για 150 μαθητές του γυμνασίου, που έγινε την προηγούμενη χρονιά στα πλαίσια του προγράμματος Kids Save Lives, το οποίο υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Το 3ο Γυμνάσιο υπήρξε πρωτοπόρο, αφού ήταν το πρώτο σχολείο που φιλοξένησε το πρόγραμμα στη Δυτική Μακεδονία.

Η υπόσχεση που δόθηκε ένα χρόνο πριν, κρατήθηκε και από τις δύο πλευρές και πραγματοποιήθηκε με ενθουσιασμό στις 2 Μαρτίου. Αυτό το επιβεβαίωσαν και οι ίδιοι οι διοργανωτές που συνεχάρησαν το σχολείο και την υπεύθυνη, εκπαιδευτικό, κ. Κακαβούλη Σταυρούλα, για την άψογη διοργάνωση. Χαρακτηριστικά, είπαν ότι ένα τέτοιο σεμινάριο για να οργανωθεί χρειάζονται τουλάχιστον 3 μήνες, ενώ το συγκεκριμένο οργανώθηκε μέσα σε 20 μέρες. Η ανταπόκριση του κόσμου της πόλης υπήρξε πραγματικά συγκινητική.

Το σεμινάριο ξεκίνησε με τις εγγραφές και την ολομέλεια, όπου όλοι οι συμμετέχοντες γνώρισαν τους επιμορφωτές και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια επίδειξη ΚΑΡΠΑ σε πραγματικό χρόνο. Έπειτα, χωρισμένοι όλοι σε ομάδες, πήγαν στις αίθουσες-σταθμούς, για να ξεκινήσουν την επιμόρφωση.

Μέσα σ’αυτούς του σταθμούς οι επιμορφούμενοι  αντιμετώπισαν καταστάσεις ανακοπής και πνιγμονής, που, σχεδόν, βίωσαν μέσα από σενάρια που θα μπορούσαν να είναι πραγματικές ιστορίες. Έμαθαν να χρησιμοποιούν απινιδωτή , αλλά και να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε πιο ελαφρά περιστατικά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναπτύχθηκε μια σχέση ανάμεσα στους επιμορφούμενους και τους επιμορφωτές, οι οποίοι υπήρξαν εξαιρετικοί στο έργο τους, αλλά και στη συμπεριφορά τους.

Ακόμη και η σύνθεση των ομάδων είχε πραγματικό ενδιαφέρον. Μαθητές γυμνασίου και λυκείου αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία, άνθρωποι απέδειξαν και αποδέχθηκαν ότι έχουμε ανάγκη τον καθένα, μικρό ή μεγάλο, που, όμως, γνωρίζει. Κι αυτό που γνωρίζει και γνωρίζουν όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι η αξία της ζωής.

Στα διαλείμματα, οι συζητήσεις και τα πηγαδάκια από παρέες που, ίσως, σε άλλο χώρο και χρόνο να ήταν ετερόκλητες, γύρω από έναν μπουφέ, με καφεδάκι και χυμούς, ζέσταιναν  ακόμη πιο πολύ την ατμόσφαιρα. Και το τέλος ήρθε μετά από αρκετές ώρες, μέσα σε κατάσταση ενθουσιώδη. «Είστε όλοι πιστοποιημένοι» είπε ο κ. Σαμαράς, υπεύθυνος από τη μεριά των επιμορφωτών, «κι αυτό σημαίνει ότι είστε έτοιμοι να σώσετε ζωές, αλλά καθένας από εσάς πρέπει να έχει κλειδί από κάθε απινιδωτή στην πόλη σας, αφού είστε αυτοί που σίγουρα μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε». Οι ερωτήσεις έπεσαν βροχή και το τέλος επισφράγισε η καθιερωμένη φωτογραφία.

Το 3ο γυμνάσιο, με τη στήριξη πάντα του διευθυντή του, κ. Βόιτσε Θεοδόσιου, οργανώνει εκδηλώσεις που στοχεύουν στο άνοιγμα του σχολείου προς την κοινωνία. Οι δράσεις του καταλαμβάνουν χώρους και θεματικές, ώστε να καλύπτουν τα ενδιαφέροντα όλων: Θέατρα, αφήγηση παραμυθιών, ποίηση, μουσική και τώρα, υγεία. Μ’αυτόν τον τρόπο αποδεικνύει σε μαθητές, γονείς και κοινωνία, ότι σχολείο δεν είναι στείρα γνώση. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο που αναζητά τρόπους να δείξει σε όλους, πόσο όμορφο είναι  να το υπηρετείς και πόσο σημαντικό να το στηρίζεις.

3ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ  :  Ένα σχολείο σώζει ζωές! 18 3ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ  :  Ένα σχολείο σώζει ζωές! 19 3ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ  :  Ένα σχολείο σώζει ζωές! 20 3ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ  :  Ένα σχολείο σώζει ζωές! 21 3ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ  :  Ένα σχολείο σώζει ζωές! 22 3ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ  :  Ένα σχολείο σώζει ζωές! 233ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ  :  Ένα σχολείο σώζει ζωές! 24 3ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ  :  Ένα σχολείο σώζει ζωές! 25 3ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ  :  Ένα σχολείο σώζει ζωές! 26 3ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ  :  Ένα σχολείο σώζει ζωές! 27 3ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ  :  Ένα σχολείο σώζει ζωές! 28Φόρτωση....
Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 6981893715, στο facebook , μέσω email στο info@eordaialive.com.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης. Συνεχίζοντας την περιήγηση στον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, πατήστε "Περισσότερα". Αποδοχή Περισσότερα

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 28 Μαρτίου 2019…