Ενδείξεις βρόμικου παιχνιδιού με τη μετοχή!
Βραχυκύκλωμα υπέστη το Χρηματιστήριο από την αιφνιδιαστική απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 750.000.000 ευρώ, για να υποστηρίξει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Για άλλη μια φορά οι λίγοι ήξεραν έναντι των πολλών που το έμαθαν στο τέλος.
Η μετοχή με τη χθεσινή συνεδρίαση έπεφτε συνεχώς για εννέα συνεδριάσεις από τις 14 Σεπτεμβρίου έως 24 Σεπτεμβρίου, με συνολικές απώλειες 24%. Μόνο χθες υπέστη κραχ, χάνοντας το 11,53% της αξίας της, που μεταφράζεται σε χαμένα κεφάλαια 250.000.000 ευρώ σε μία μόνο συνεδρίαση.
Ολες οι πληροφορίες φωτογραφίζουν τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, που φέρεται ότι μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΗ να έχουν ενημερώσει ορισμένα επίλεκτα funds του εξωτερικού για την κίνηση της ΔΕΗ. Δεν είναι τυχαίο ότι στους συντονιστές της έκδοσης είναι η Citi και η Goldman Sachs με τον εκπρόσωπό της, που είναι ο Χάρης Ηλιάδης, να έχει στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού έχει αναλάβει υπεργολαβία όλες τις δουλειές του Δημοσίου.
Στην αγορά υπάρχει μεγάλη γκρίνια για τους χειρισμούς για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς η παρατεταμένη πτώση που προηγήθηκε δημιουργεί υπόνοιες για διαρροή του σχεδιασμού της διοίκησης. Οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται ευρύτερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς το ποσό της αύξησης είναι μεγάλο για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς και πολλοί ξένοι θεσμικοί, που δεν επιθυμούν να αυξήσουν τη
συνολική τους έκθεση στο Χ.Α., αλλά θέλουν να συμμετάσχουν στην αύξηση της ΔΕΗ, ρευστοποιούν τίτλους άλλων εταιριών.
Αμερικανικά, βρετανικά, βορειοευρωπαϊκά και άλλα funds είχαν ενημερωθεί τουλάχιστον από τον περασμένο Απρίλιο για την κίνηση της ΔΕΗ για τις προοπτικές της εταιρίας, ενώ τους αναλύθηκαν οι όροι της αύξησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των funds που θα συμμετάσχουν είναι τα εξής: BlackRock, EBRD, Fidelity, Apollo, Carmignac, TwentyFour AM, BlueCrest και Pictet, Union Investment, Sona Asset Management, Barings, Aperture, Saba Capital και Vontobel.
Δεδομένο θεωρείται, πάντως, ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα δώσει το τελικό χτύπημα στη μετατροπή της ΔΕΗ από την κάποτε μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας σε έναν φορέα ευάλωτο στα χρηματιστηριακά παίγνια.