Ο Κώστας Κυτίδης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα για το μέλλον της τηλεθέρμανσης λέγοντας ότι πάνω στον προηγούμενο ενεργειακό σχεδιασμό σχεδιάστηκαν και οι επεκτάσεις στην κοινότητα Κρόκου και Δρεπάνου. «Δεν απεμπολείται ακόμα η διαδικασία, ζητάμε θερμικά φορτία για τις επεκτάσεις».
Ζητήθηκε μετά και τις ανακοινώσεις για την απολιγνιτοποίηση η γνώμη ενός τεχνικού συμβούλου. Η τιμή της μονάδας μέχρι τέλος του 2012 ήταν 5 ευρώ, το 2019 υπογράφτηκε από το προηγούμενο Δ.Σ. νέα συμφωνία στα 7 ευρώ για τη θερμική μεγαβατώρα. Πάνω σε αυτό το ποσό θα έμπαινε ο ΦΠΑ και η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα, γύρω στα 2 εκ να υπολογίζονται οι επιβαρύνσεις, μια τιμή γύρω στα 10 ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου. Στη νέα πρόταση της ΔΕΗ μέσα στο μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας η τιμή μονάδας είναι 17 ευρώ χωρίς ΦΠΑ με τις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι μια συμφέρουσα τιμή σε σχέση με αυτή που θα πρόκυπτε με αυτόνομη μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΥΑΚ και την ακριβότερη τιμή που θα χρέωνε ο ΔΕΣΦΑ. Με την ανάγκη για εξεύρεση κεφαλαίων 70-80 εκ από τη ΔΕΥΑΚ, που είναι δύσκολο να ανευρεθούν.
Στη νέα μονάδα θερμικής ενέργειας με τη μονάδα συμπαραγωγής φυσικού αερίου (ΣΗΘΥΑ) στον χώρο της Καρδιάς, τη σύνδεση με την Πτολεμαΐδα 5 και τους ηλεκτρολέβητες πρέπει να γίνει ο αγωγός διασύνδεσης από ΑΗΣ Καρδιάς μέχρι ΔΕΥΑΚ. Ήδη έχει ξεκινήσει η μελέτη από την ΑΝΚΟ με μεγάλο ζητούμενο το χρόνο, αφού κλείνοντας η μονάδα 3 και 4 το 2022, θα παρέχει θερμότητα μόνο η 5 την περίοδο 2022-23. Μένει σε ερωτηματικό αν θα μας καλύψει η μονάδα και αν υπάρχει σωστή τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης, πρόσθεσε ο κ. Κυτίδης «Δεν νομίζω ότι θα επηρεαστούν οι εργασιακές σχέσεις, ενώ η λειτουργία ΑΠΕ και υδρογόνου είναι στα σχέδια».
Ο Γιώργος Παυλίδης, διευθυντής της ΔΕΥΑΚ ανέφερε ότι 28 χρόνια λειτουργεί η τηλεθέρμανση, εξοικονομήθηκαν περισσότερα από 200 εκ ευρώ σε σχέση με άλλες περιοχές που δεν είχαν αυτό το προνόμιο, και το ποσό έπεσε στην τοπική κοινωνία. Το ύψος των επενδύσεων έφτασε τα 100 εκ ευρώ, θεωρείται το πιο εμβληματικό έργο με τη μεγαλύτερη αποδοχή από τους κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια η έκπτωση σε σχέση με το πετρέλαιο υπερβαίνει το 65%.Το έργο δεν είναι μόνο κοινωνικό και οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό.
Θα υπάρχει ενιαία τιμή τηλεθέρμανσης και στις τρεις τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου και το περίσσευμα της μονάδας 5 μπορεί να το παίρνει η ΔΕΥΑΚ. 15 εκ είναι το κόστος μόνο για τους ηλεκτρολέβητες της Πτολεμαΐδας. Η τιμή δεν θα είναι σταθερή εξαρτάται από την προμήθεια φυσικού αερίου και CO2, που είναι χρηματιστηριακό είδος.
Ιωάννα Παπαδημητρίου -prlogos.gr