Ενημέρωση με νέα και ειδήσεις από Πτολεμαΐδα, Εορδαία, Κοζάνη, Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Λιγνιτικές περιοχές: Από την ΕΤΕπ χρηματοδότηση έως 2 δις. ευρώ για τις δημόσιες υποδομές – Στις 24 Ιουνίου η συμφωνία με ΥΠΕΝ

Λιγνιτικές περιοχές: Από την ΕΤΕπ χρηματοδότηση έως 2 δις. ευρώ για τις δημόσιες υποδομές – Στις 24 Ιουνίου η συμφωνία με ΥΠΕΝ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Λιγνιτικές περιοχές: Από την ΕΤΕπ χρηματοδότηση έως 2 δις. ευρώ για τις δημόσιες υποδομές – Στις 24 Ιουνίου η συμφωνία με ΥΠΕΝ

Ένα ακόμη βήμα κάνει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργοποίηση του σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.

Αξιοποιεί ένα ακόμη εργαλείο χρηματοδότησης προκειμένου να τρέξει το master plan για τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Ένα στοίχημα για την κυβέρνηση τόσο ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων της για την απολιγνιτοποίηση όσο κυρίως για την ομαλή μετάβαση των περιοχών σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΝ προχωρά στη σύναψη χρηματοδοτικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να αντληθούν δάνεια μέχρι και 2 δις. ευρώ για την κάλυψη μέρους του κόστους των δημοσίων επενδύσεων. Πρόκειται κυρίως για έργα υποδομών (οδικά, περιβαλλοντικά κλπ) αναγκαία για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη στήριξη του παραγωγικού προτύπου που επιχειρείται στις περιφερειακές ενότητες της Κοζάνης, της Φλώρινα και της Αρκαδίας (Μεγαλόπολη).

Η σχετική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί, λένε οι πληροφορίες, ανάμεσα στην ΕΤΕπ και το ΥΠΕΝ στις 24 Ιουνίου. Οι σχετικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα, τον συντονιστή του ΣΔΑΜ Κωστή Μουσουρούλη και τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγερ.

Τα κεφάλαια της ΕΤΕπ όπως είχε αναγγείλει ο κ. Μουσουρούλης εντάσσονται σε ένα πακέτο επιπρόσθετων πόρων 3 δις. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί για την εφαρμογή του ΣΔΑΜ. Τα 2 δις. είναι από την ΕΤΕπ και το 1 δις. ευρώ από το Invest EU. Η χώρα μας από το Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δικαιούται 2 δίς ευρώ. Έτσι το σύνολο των πόρων ανέρχεται στα 5 δις. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει πετύχει να ενεργοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους και τους μηχανισμούς απορρόφησης τους πριν καλά, καλά στεγνώσει το μελάνι (μόλις προχθές) της θέσπισης των κανονισμών του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2021 – 2027.

energypress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Δείτε το νέο spot της ΔΙΑΔΥΜΑ
Pink Woman Ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida
iordanidis ptolemaida