Απολιγνιτοποιηση: Εντός Οκτωβρίου το σχέδιο στις Βρυξέλλες, τέλη Σεπτεμβρίου το κοινωνικό πακέτο των 107 εκατ. ευρω

Απολιγνιτοποιηση: Εντός Οκτωβρίου το σχέδιο στις Βρυξέλλες, τέλη Σεπτεμβρίου το κοινωνικό πακέτο των 107 εκατ. ευρω

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Το δρόμο για τις Βρυξέλλες και την τελική έγκριση πρόκειται να πάρει μετά τις 12 Οκτωβρίου, μαζί και με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), μαζί με τα εδαφικά σχέδια για την επόμενη ημέρα των λιγνιτικων περιοχών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι επειδή η Κομισιόν έχει περιθώριο 3 μήνες για να το εγκρίνει,  καλώς εχόντων των πραγμάτων, λίγο πριν την εκπνοή της χρονιάς, το ελληνικό σχέδιο, θα έχει πάρει το πράσινο φως.

Έτερα ορόσημα για την πορεία του φιλοδοξου project για το οποίο συνεδρίασε χθες στην Μεγαλόπολη, η συντονιστική επιτροπή, η έναρξη -μάλλον από εβδομάδα- της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο, με στόχο μέσα στις επόμενες 15-20 ημέρες να έχει κατατεθεί στην Βουλή.

Κομβικό σημείο στα πρώτα στάδια της μακράς αυτής διαδρομής, η στήριξη της απασχόλησης στις τοπικές κοινωνίες της Δ.Μακεδονιας και της Μεγαλόπολης με ένα κοινωνικό “πακέτο”, 107 εκατ. ευρώ.

Το “πακέτο” αυτό του ΟΑΕΔ, αφορά την επόμενη διετία, προκηρύσσεται λογικά στα τελη Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα προγράμματα : 

1. Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας: Αφορά τη πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με αυξημένη επιχορήγηση μισθού και εισφορών, απλουστευμένες προϋποθέσεις συμμετοχής, ταχύτερες διαδικασίες συμμετοχής και πληρωμής κ.α.

2. Εργασιακή Εμπειρία Νέων: Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών με 100% κάλυψη μισθού και εισφορών για την απασχόλησή τους σε τοπικές επιχειρήσεις.

3.Επιχορήγηση μετεγκατάστασης: Επιχορήγηση της πρόσληψης ανέργων καθώς και τη κάλυψη εξόδων μετεγκατάστασης και διαμονής ανέργων για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών επιχειρήσεων σε εξειδικευμένο προσωπικό.

4. Συμβουλευτική, Κατάρτιση και Απασχόληση: Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς ανέργους, όπως επαγγελματικό προσανατολισμό, ανάπτυξη και αναβάθμιση δεξιοτήτων μέσω κατάρτισης καθώς και την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψή τους.

Το νομοσχέδιο

Το νομοθέτημα είχε παρουσιαστεί αρχές Σεπτεμβρίου στο υπουργικό συμβούλιο, αφορά επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρω και διέπεται από μια σύνθετη δομή, από την αποτελεσματική λειτουργία της οποίας θα εξαρτηθεί και η επιτυχία του.

Το νομοσχέδιο, προβλέπει τη σύσταση της εταιρείας «Μετάβαση ΑΕ» – κάτι σαν την «Ελληνικό ΑΕ»- στην οποία και θα περάσουν 164.000 στρέμματα ζωνών εξόρυξης λιγνίτη μαζί με τα πάγια, πλην εκείνων που διατηρεί η ΔΕΗ για δικές της πράσινες επενδύσεις. Δηλαδή ένα 66% επί του συνόλου των 247.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνονται στην περιουσιακή βάση της ΔΕΗ.

Εκτάσεις που θα αποσχιστούν και για τις οποίες η αξία τους θα συμψηφιστεί με τα κόστη αποκατάστασης. Η «Μετάβαση ΑΕ», ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV), αναλαμβάνει να εξυγιάνει και να αναβαθμίσει τα 164.000 αυτά στρέμματα που σήμερα φιλοξενούν ορυχεία και λιγνιτικές μονάδες.

Η νέα Διαχειριστική Αρχή

Κλειδί φυσικά οι εμβληματικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 5 δισ ευρώ, για τις οποίες θα δημιουργηθεί με νομοθετική ρύθμιση Ειδική Διαχειριστική Αρχή στο υπ. Ανάπτυξης. Αντικείμενό της η δρομολόγηση όλων εκείνων των απαιτούμενων ενεργειών που απαιτούνται για την εφαρμογή του «Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» (ΣΔΑΜ).

Το τόνο στο φαραωνικό σχέδιο δίνουν τέσσερα – πέντε εμβληματικά έργα, από το πρώτο project παραγωγής υδρογόνου «White Dragon» στην Ελλάδα, έως τις νέες μεγάλες μονάδες τηλεθέρμανσης και το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65.

energypress.gr

Δείτε Επίσης

Νέες ανατιμήσεις φέρνει η εκτίναξη του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος - Ποια προϊόντα παίρνουν "φωτιά"
ΔΕΗ

Νέες ανατιμήσεις φέρνει η εκτίναξη του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος – Ποια προϊόντα παίρνουν “φωτιά”

Νέες ανατιμήσεις φέρνει η εκτίναξη του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος – Ποια προϊόντα παίρνουν “φωτιά” Νέες ανατιμήσεις φέρνει η εκτίναξη του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, το επόμενο διάστημα

Διαβάστε περισσότερα »
ΔΕΗ: Καταγγελία για καθοδηγούμενη φημολογία περί «παροχών» στους εργαζόμενους, μετά το ξεπούλημα
ΔΕΗ

Προσλήψεις: Προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου από τη ΔΕΗ – Οι ειδικότητες

Προσλήψεις: Προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου από τη ΔΕΗ – Οι ειδικότητες.  Νέα προκήρυξη για κάλυψη 169 θέσεων είναι έτοιμη από τη ΔΕΗ. Πιο αναλυτικά, η ΔΕΗ θα ενισχυθεί στο πλαίσιο του ευρύτερου μετασχηματισμού που υλοποιεί και προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα »
Η κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης» εκτόξευσε την τιμή του ρεύματος - Το πιο ακριβό στην ΕΕ το έχει η Ελλάδα!
ΔΕΗ

Η κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης» εκτόξευσε την τιμή του ρεύματος – Το πιο ακριβό στην ΕΕ το έχει η Ελλάδα!

Η κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης» εκτόξευσε την τιμή του ρεύματος – Το πιο ακριβό στην ΕΕ το έχει η Ελλάδα! κριβά πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες τις αποφάσεις της κυβέρνησης της

Διαβάστε περισσότερα »
Αυξήσεις τιμών ρεύματος: Μαύρος χειμώνας για τα νοικοκυριά, φουσκωμένα τα ταμεία των Κερδοσκόπων. (γράφει ο Στέφανος Πράσσος)
ΔΕΗ

Αυξήσεις τιμών ρεύματος: Μαύρος χειμώνας για τα νοικοκυριά, φουσκωμένα τα ταμεία των Κερδοσκόπων. (γράφει ο Στέφανος Πράσσος)

Αυξήσεις τιμών ρεύματος: Μαύρος χειμώνας για τα νοικοκυριά, φουσκωμένα τα ταμεία των Κερδοσκόπων. (γράφει ο Στέφανος Πράσσος) Τιμές ρεύματος στην ΕΕ στις 19/10/21 Πρώτη η Ελλάδα, Τελευταία η Πολωνία και

Διαβάστε περισσότερα »
Ρόλο πρωταγωνιστή διεκδικούν πλέον οι λιγνίτες στον ημερήσιο προγραμματισμό – Οι προβλέψεις και οι φόβοι του ΑΔΜΗΕ για το χειμώνα
ΔΕΗ

Ρόλο πρωταγωνιστή διεκδικούν πλέον οι λιγνίτες στον ημερήσιο προγραμματισμό – Οι προβλέψεις και οι φόβοι του ΑΔΜΗΕ για το χειμώνα

Ρόλο πρωταγωνιστή διεκδικούν πλέον οι λιγνίτες στον ημερήσιο προγραμματισμό – Οι προβλέψεις και οι φόβοι του ΑΔΜΗΕ για το χειμώνα Με τη συμμετοχή λιγνιτικών μονάδων επιλύεται καθημερινά ο προγραμματισμός για

Διαβάστε περισσότερα »
ΔΕΗ

H τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας πληρώνει χρυσάφι τους νέους ηλεκτρολέβητες – Τι εξετάζεται άμεσα και μακροπρόθεσμα

H τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας πληρώνει χρυσάφι τους νέους ηλεκτρολέβητες – Τι εξετάζεται άμεσα και μακροπρόθεσμα. «Πρεμιέρα» είχε τις προηγούμενες ημέρες η νέα τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας, η οποία έπειτα από το σβήσιμο

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida