Στις 20 Απριλίου «κλειδώνει» η ημερομηνία για τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ – Τι προβλέπουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Στις 20 Απριλίου «κλειδώνει» η ημερομηνία για τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ - Τι προβλέπουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Σε ακριβώς δύο εβδομάδες από σήμερα θα γίνει σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ. Σε συνεννόηση με τον ελεγκτή της, η επιχείρηση φαίνεται να καταλήγει στην 20η Απριλίου, ως την ημέρα δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του 2020, τα οποία και αναμένεται να επιβεβαιώσουν την θετική της τροχιά, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να μιλούν για EBITDA της τάξης των 900 εκατ ευρώ.

Κρίνοντας από την εκτόξευση στο εννεάμηνο κατά 618%, από τα 96,9 εκατ. πέρυσι, στα 696 εκατ ευρώ φέτος, η επιχείρηση φιλοδοξεί να δει τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά της κέρδη να διαμορφώνονται σε πολλαπλάσια επίπεδα από εκείνα του 2019. Τότε, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA είχαν κλείσει στα 333,6 εκατ. ευρώ, τα δε, αποτελέσματα προ φόρων είχαν επιβαρυνθεί κατά 2,1 δισ. ευρώ, αντανακλώντας τη ζημιογόνο θέση της λιγνιτικής της παραγωγής.

Στο εννεάμηνο ωστόσο και με σύμμαχο την μεγάλη βουτιά στα καύσιμα, στην χονδρική τιμή, καθώς και τον συνεχή περιορισμό λειτουργίας των ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων, η εταιρεία έκανε την μεγάλη στροφή, με τους αναλυτές να προβλέπουν λειτουργική κερδοφορία 850-900 εκατ. ευρώ για το περσινό έτος, δείχνοντας ότι ο στόχος για 1 δισ. EBITDA το 2024 μπορεί να επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, ακόμη και το 2021.

Πλέον η κεφαλαιοποίηση της κινείται στα 2,11 δισ ευρώ, ο καθαρός της δανεισμός (δάνεια-ταμείο) ανέρχεται σε 3,54 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα και με βάση την τρέχουσα αποτίμηση, η ΔΕΗ να συνεχίζει να διαπραγματεύεται με μεγάλο discount έναντι αντίστοιχων ευρωπαϊκών ομοειδών εταιρειών.

Στον αντίποδα η επιχείρηση πρέπει να προχωρήσει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, πράγμα για το οποίο χρειάζεται κεφάλαια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, βλέπει η αγορά και τη διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με τα έσοδα για τη ΔΕΗ να μειώνουν τον δανεισμό της αλλά να συνδράμουν ταυτόχρονα στην ενίσχυση του επενδυτικού της προγράμματος.

Σήμερα ανακοινώνεται η short list όσων περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 49% του διαχειριστή των δικτύων. Τα ονόματα που έχουν διαρρεύσει αφορούν το μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο διεθνώς, δηλαδή την Blackrock, καθώς και τα επίσης αμερικανικά funds KKR, Οak Hill Advisors και CVC Capital Partners, το οποίο και εξαγόρασε πρόσφατα την Εθνική Ασφαλιστική. Την 11άδα συμπληρώνουν ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαικά funds, το γαλλικό Ardian, τα αυστραλιανά Macquarie και First Sentier, το ιταλικό infrastructure fund F2I, η καναδική επενδυτική British Columbia Investments (ΒCI), η κινεζική κοινοπραξία China South Power Grid – China Three Gorges, καθώς και η επίσης κινεζική Guangzhou Power.

Δεδομένου ότι στο μετοχικό κεφάλαιο των τελευταίων συμμετέχει το κινεζικό Δημόσιο, όπως συμβαίνει και με την State Grid που κατέχει το 24% του ΑΔΜΗΕ, θα προξενούσε μεγάλη έκπληξη αν τυχόν συμπεριληφθούν στην short list.

https://energypress.gr/

Δείτε Επίσης

Επανασυνδέσεις και διπλάσιο βοήθημα για ευάλωτους ανεβάζουν σε πάνω από 600 εκατ. το κόστος των μέτρων - Ριψοκίνδυνα τα σενάρια για εξόφληση λογαριασμών σε δόσεις
ΔΕΗ

Επανασυνδέσεις και διπλάσιο βοήθημα για ευάλωτους ανεβάζουν σε πάνω από 600 εκατ. το κόστος των μέτρων – Ριψοκίνδυνα τα σενάρια για εξόφληση λογαριασμών σε δόσεις

Επανασυνδέσεις και διπλάσιο βοήθημα για ευάλωτους ανεβάζουν σε πάνω από 600 εκατ. το κόστος των μέτρων – Ριψοκίνδυνα τα σενάρια για εξόφληση λογαριασμών σε δόσεις   Διπλασιασμό του βοηθήματος για

Διαβάστε περισσότερα »
Eordaialive.com: Πτολεμαΐδα - Στιγμιότυπα από την ομιλία του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργου Αδαμίδη - Πλάνα από την πορεία διαμαρτυρίας (βίντεο)
ΔΕΗ

Eordaialive.com: Πτολεμαΐδα – Στιγμιότυπα από την ομιλία του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργου Αδαμίδη – Πλάνα από την πορεία διαμαρτυρίας (βίντεο)

Eordaialive.com: Πτολεμαΐδα – Στιγμιότυπα από την ομιλία του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργου Αδαμίδη – Πλάνα από την πορεία διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης.      

Διαβάστε περισσότερα »
ΔΕΗ

Eordaialive.com: Τι είπε ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς στο σημερινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ( βίντεο)

Eordaialive.com: Τι είπε ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς στο σημερινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.    

Διαβάστε περισσότερα »
ΔΕΗ

Eordaialive.com: Πτολεμαΐδα : Αρκετός κόσμος στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ( πλανα- βίντεο)

Eordaialive.com: Πτολεμαΐδα : Αρκετός κόσμος στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ( πλανα- βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα »
Οικονόμου: Σε δόσεις η πληρωμή λογαριασμών ρεύματος
ΔΕΗ

Οικονόμου: Σε δόσεις η πληρωμή λογαριασμών ρεύματος

Οικονόμου: Σε δόσεις η πληρωμή λογαριασμών ρεύματος   Ο Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων μέτρων για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το κύμα ανατιμήσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας

Διαβάστε περισσότερα »
ΡΑΕ: Αυτά είναι τα προτεινόμενα νέα έντυπα για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΕΗ

ΡΑΕ: Αυτά είναι τα προτεινόμενα νέα έντυπα για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας

ΡΑΕ: Αυτά είναι τα προτεινόμενα νέα έντυπα για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας Έρχονται αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου του 2022 στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών καθώς θα υπάρχουν τρία

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida