Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Ποιες συσκευές καίνε πολύ ρεύμα – Μικρά κόλπα για εξοικονόμηση

10λ ανάγνωσης
Ποιες συσκευές καίνε πολύ ρεύμα - Μικρά κόλπα για εξοικονόμηση

Ποιες συσκευές καίνε πολύ ρεύμα – Μικρά κόλπα για εξοικονόμηση

Αυτές είναι οι συσκευές που καίνε το περισσότερο ρεύμα και τα κόλπα για εξοικονόμηση.

Τη στιγμή που οι τιμές του ρεύματος έχουν αγγίξει δυσθεώρητα επίπεδα, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την όσο μπορούν την κατανάλωσή τους σε ενέργεια. Δείτε παρακάτω ορισμένα μικρά κόλπα για να μειώσετε -κατά το δυνατόν- το κόστος.

Όπως αναφέρει σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Ινστιτούτο Εργασίας, σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, το 74% των εργαζομένων τονίζει ότι η άνοδος των τιμών στα καύσιμα τους έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για θέρμανση.

Η είδηση αυτή καμία έκπληξη δεν προκαλεί εάν λάβουμε υπόψη ότι οι τιμές του ρεύματος έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, αγγίζοντας πλέον τα 268,48 λεπτά του ευρώ ανά μεγαβατώρα (δηλαδή 26,84 (€/κιλοβατώρα), σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τιμών Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Σημειώνουμε ότι στον χάρτη αποτυπώνεται η μέση τιμή (€/MWh) της χονδρεμπορικής Αγοράς Επόμενης Ημέρας για κάθε ευρωπαϊκό κράτος, κάτι που σημαίνει πως οι τιμές σε επίπεδο λιανικής -οι τιμές δηλαδή που θα αντικρίσει στο λογαριασμό του ο καταναλωτής- θα είναι σημαντικά υψηλότερες.

Παράλληλα, θα ήταν παράληψη να μην αναφέρουμε πως στον εν λόγω χάρτη, τον οποίο μπορείτε να μελετήσετε παρακάτω, η Ελλάδα βρίσκεται στο «βαθύ μπλε», στο χειρότερο δηλαδή επίπεδο.

Δείτε τον χάρτη:

ηλεκτρικο ρευμα τιμη 2022

Δυστυχώς, η κατάσταση της αγοράς είναι τέτοια, που η πολυσυζητημένη αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα βοηθήσει ουσιαστικά τους πολίτες, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με μια εκρηκτική άνοδο των τιμών στο ρεύμα τους.

Η ενεργειακή κρίση είναι μια συνθήκη που είχε ήδη ξεκινήσει να διαμορφώνεται πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως είχε αποκαλύψει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Μίλτος Ασλάνογλου, μέσα από αποκλειστική συνέντευξη που είχε δώσει στο iEidiseis.

«Οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εξωφρενική αύξηση του λογαριασμού τους. Αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο τους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά ακόμα και άνθρωποι που μέχρι τώρα μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα», είχε πει τότε ο ίδιος.

Δυστυχώς, λοιπόν, το μεγαλύτερο βάρος της ενεργειακής κρίσης θα το σηκώσει ο καταναλωτής, ο οποίος απεγνωσμένα ψάχνει να βρει τρόπους για να μειώσει τους φουσκωμένους λογαριασμούς του, ελαττώνοντας όσο περισσότερο μπορεί την κατανάλωση, κυρίως των περισσότερων κοστοβόρων συσκευών.

Ποιες είναι οι συσκευές που καίνε πολύ ρεύμα; Και ποια τα κόλπα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε προκειμένου να κάνουμε οικονομία, με τον πλέον ανώδυνο τρόπο (στο μέτρο βεβαίως του δυνατού);

Πλυντήρια

Οι «υγρές συσκευές», εκείνες δηλαδή που χρησιμοποιούν νερό για να λειτουργήσουν, όπως είναι τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων είναι από τις συσκευές που καταναλώνουν το περισσότερο ρεύμα σε ένα νοικοκυριό, λόγω της ενέργειας που χρειάζεται για τη θέρμανση του νερού.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Οργανισμό Εξοικονόμησης Ενέργειας «Energy Saving Trust» (EST), οι υγρές συσκευές απαρτίζουν το 16% του συνολικού μας λογαριασμού, φθάνοντας κατά μέσο όρο στις 210 σχεδόν κιλοβατώρες το μήνα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα «Spark Energy».

Πώς θα κάνετε οικονομία ρεύματος

Μια καλή ιδέα είναι να επιλέξετε το πλύσιμο των ρούχων ή των πιάτων σας να γίνεται σε «κρύο νερό» (στους 30 βαθμούς Κελσίου αντί για τους 40 ή 50, επί παραδείγματι). Στην περίπτωση του πλυντηρίου πιάτου, επιλέγοντας την «Οικολογική Ρύθμιση», μπορείτε να γλιτώσετε μερικές κιλοβατώρες.

Βεβαίως, είναι σημαντικό να ακολουθείτε και τους βασικούς κανόνες για συνετή χρήση των πλυντηρίων, όπως είναι το να αποφεύγετε να ενεργοποιείτε τη συσκευή προτού γεμίσει εντελώς.

Ψυγείο

Ο EST αναφέρει ότι περίπου το 12% του συνολικού ρεύματος που καταναλώνεται σε ένα σπίτι προέρχεται από το ψυγείο και τον καταψύκτη, ο οποίος ανά μήνα μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 200 κιλοβατώρες το μήνα, με βάση τα στοιχεία του «Spark Energy».

Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό επειδή αυτού του είδους οι συσκευές βρίσκονται σε λειτουργία ολόκληρο του 24ωρο, επομένως καταναλώνουν ρεύμα διαρκώς.

Πώς θα κάνετε οικονομία ρεύματος

Αρκετά, οφείλουμε να τονίσουμε πως η ενεργειακή κλάση της συσκευής σας διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην κατανάλωση ρεύματος που κάνει. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως οι παλαιότερες συσκευές είναι αρκετά ενεργοβόρες και συμπερασματικά θα μπορούσατε μέσα σε δύο χρόνια περίπου να κάνετε απόσβεση αγοράζοντας μια καινούρια, εάν φυσικά κάτι τέτοιο είναι δυνατόν.

Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξετε την κατάσταση της μόνωσης του ψυγείου σας, είναι να τοποθετήσετε ένα χαρτί στην πόρτα και να την κλείσετε. Εάν το χαρτί μείνει στη θέση του, τότε αυτό σημαίνει πως η μόνωση είναι καλή, διαφορετικά θα χρειαστεί αλλαγή.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την χρήση του ψυγείου, είναι σημαντικό να μην ανοιγοκλείνετε συχνά την πόρτα, ώστε η θερμοκρασία να παραμένει χαμηλή, χωρίς την κατανάλωση περιττής ενέργειας.

Τέλος, προσπαθήστε να μην το παραγεμίζετε και να πετάτε οτιδήποτε έχει χαλάσει, καθώς όσο περισσότερα πράγματα περιέχει το ψυγείο σας, τόσο περισσότερο ρεύμα καταναλώσει για να διατηρεί τη θερμοκρασία του στα επιθυμητά επίπεδα.

Κλιματιστικό

Ο κλιματισμός, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους καταναλωτές ρεύματος, ειδικά για όσους δεν διαθέτουν καλοριφέρ.

Πώς θα κάνετε οικονομία ρεύματος

Αρχικά, για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν νέα συσκευή, καλό είναι να θυμάστε πως τα κλιματιστικά τύπου inverter κάνουν μεγάλη οικονομία παράγοντας θερμική ενέργεια πάνω από 3 φορές περισσότερο από ένα κοινό αερόθερμο.

Φυσικά, η μόνωση αποτελεί βασικό παράγοντα για την εξοικονόμηση ρεύματος, επομένως είναι βασικό το να φροντίζετε να κλείνετε τις πόρτες του δωματίου όπου λειτουργεί ο κλιματισμός.

Ταυτόχρονα, μπορείτε να ενισχύσετε τη μόνωση του σπιτιού σας, επιστρατεύοντας χοντρές κουρτίνες, καλής ποιότητας, τις οποίες και θα κλείνετε όταν λειτουργεί το κλιματιστικό. Μια ακόμα ιδέα είναι να κολλήσετε το αεροπλάστ (αυτό το νάιλον με τα μπαλάκια που χρησιμοποιείται συχνά στο τύλιγμα των δεμάτων) πάνω στα παράθυρά σας ή να τοποθετήσετε μια πετσέτα κάτω από την πόρτα του δωματίου που θέλετε να ζεστάνετε για να μη φύγει η ζέστη ή το κρύο.

Τέλος, προτείνεται και η χρήση ενός «έξυπνου θερμοστάτη», ο οποίος μπορεί να ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αλλάζει τη θερμοκρασία λίγο προτού ξυπνήσετε και λίγο πριν κοιμηθείτε. Με αυτό τον τρόπο θα είστε άνετοι, χωρίς να σπαταλάτε μια περιουσία ενώ κοιμάστε.

Αναφορικά με τη συνιστώμενη χρήση, ισχύουν τα εξής:

  • Το καλοκαίρι, θα πρέπει να έχετε το κλιματιστικό μέχρι και 10 βαθμούς Κελσίου κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία (άρα εάν έξω έχουμε 37 βαθμούς, δεν πρέπει το κλιματιστικό να πέσει κάτω από τους 27 βαθμούς)
  • Το χειμώνα, το κλιματιστικό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους +10 βαθμούς σε σχέση με τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος

Συσκευές σε αναμονή

Το 7% της συνολικής σας κατανάλωσης οφείλετε στις επονομαζόμενες συσκευές «σε αναμονή», τις ηλεκτρικές συσκευές εκείνες δηλαδή που είναι διαρκώς συνδεδεμένες στο ρεύμα, ακόμα και όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

Τέτοιες συσκευές είναι οι τηλεοράσεις, τα λάπτοπ και οι υπολογιστές, καθώς και τα κινητά τηλέφωνα που φορτίζουν για ώρες.

Πώς θα κάνετε οικονομία ρεύματος

Ο πιο εύκολος τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτή την περίπτωση είναι να απενεργοποιείτε αυτές τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και να τις αποσυνδέετε από την πρίζα όταν πηγαίνετε για ύπνο.

Φωτισμός

Ένα σπίτι 4-5 δωματίων καταναλώνει περίπου 50 κιλοβατώρες το μήνα, κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο ο φωτισμός ευθύνεται στο 6% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος ενός νοικοκυριού.

Πώς θα κάνετε οικονομία ρεύματος

Η κοινή λογική λέει πως πρέπει να κλείνετε τα φώτα πάντοτε, όταν βγαίνετε από το κάθε δωμάτιο, ωστόσο υπάρχει και ένας ακόμα, λιγότερο διαδεδομένος τρόπος να κάνετε οικονομία στο ρεύμα: αντικαταστήστε τους συμβατικούς σας λαμπτήρες με λάμπες φωτισμού LED, οι οποίες καταναλώνουν έως και 75% λιγότερο ηλεκτρισμό.

Θερμοσίφωνας

Τεράστια είναι και η κατανάλωση ρεύματος που κάνει και ο θερμοσίφωνας, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται μονάχα για να κάνετε μπάνιο, αλλά και από αρκετές ακόμα συσκευές.

Πώς θα κάνετε οικονομία ρεύματος

Αρχικά, μια καλή ιδέα θα ήταν η χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα, ειδικά κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Ταυτόχρονα, προτιμήστε το βραδινό ντουζ ή πλυντήριο έναντι του πρωινού, προκειμένου να εκμεταλλευτείτε τις χαμηλότερες τιμές του νυχτερινού ρεύματος.

Φούρνοι – Τοστιέρα

Ο ηλεκτρικός φούρνος καταναλώνει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα, αγγίζοντας το 4% της συνολικής μας μηνιαίας κατανάλωσης.

Πώς θα κάνετε οικονομία ρεύματος

Εφόσον ο φούρνος καταναλώνει πολλή ενέργεια, προσπαθήστε να προτιμάτε φούρνο μικροκυμάτων ή ψηστιέρα όπου αυτό είναι εφικτό, όπως για παράδειγμα όταν θέλετε να ζεστάνετε το μαγειρεμένο φαγητό σας.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο