Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Νομοθετική ρύθμιση φέρνει το ΥΠΕΝ για τη διάθεση λιγνιτικής παραγωγής από τη ΔΕΗ – Εντός του 2021 τα πρώτα «πακέτα» μέσω χρηματιστηρίου

3λ ανάγνωσης
Νομοθετική ρύθμιση φέρνει το ΥΠΕΝ για τη διάθεση λιγνιτικής παραγωγής από τη ΔΕΗ – Εντός του 2021 τα πρώτα «πακέτα» μέσω χρηματιστηρίου

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να «φέρει» προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας νομοθετική ρύθμιση για τον μηχανισμό πρόσβασης τρίτων σε λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ, θέτοντας έτσι στη γραμμή αφετηρίας την εφαρμογή της συμφωνίας με την Κομισιόν αναφορικά με το remedy στην υπόθεση του antitrust για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, σκοπός είναι οι πρώτες παραδόσεις «πακέτων» λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής να γίνουν ήδη το 4ο τρίμηνο του 2021. Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα ο μηχανισμός, ώστε να ενεργοποιηθεί αμέσως μετά, για να δρομολογηθεί η διάθεση αυτών των αρχικών «πακέτων».

Τα «πακέτα» αυτά θα έχουν τριμηνιαία διάρκεια. Κατά συνέπεια, οι συνολικές ποσότητες που θα διατίθενται ανά τρίμηνο θα είναι ένα ποσοστό της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής των αντίστοιχων τριών μηνών της περασμένης χρονιάς. Δικαίωμα αγοράς αυτών των ποσοτήτων θα έχουν όλοι οι κάτοχοι προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ετήσιες ποσοστώσεις που ανέφερε το δελτίο Τύπου του υπουργείου τον περασμένο Ιανουάριο (όταν και είχε επέλθει καταρχήν συμφωνία με την Κομισιόν για τον μηχανισμό), κατά την «πρεμιέρα» του μέτρου το τελευταίο τρίμηνο του 2021, πρόκειται να παραχωρηθεί το 50% της λιγνιτικής παραγωγής του τέταρτου τριμήνου του 2020. Αντίστοιχα, κάθε τρίμηνο του 2022 και του 2023, θα διατεθούν ποσότητες ίσες με το 40% της παραγωγής των αντίστοιχων τριών μηνών του 2021 και 2022, αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά το πρώτο Market Test για το remedy, ΥΠΕΝ και Κομισιόν προχώρησαν σε επιμέρους αλλαγές της «φόρμουλας» παραχώρησης της λιγνιτικής παραγωγής. Βασική τροποποίηση ήταν η διάθεση των «πακέτων» μέσω της Προθεσμιακής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, και όχι με τη σύναψη διμερών συμβολαίων ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις εταιρείες προμήθειας.

Επίσης, στο λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο που εντάσσεται στο μέτρο συμπεριλήφθηκε και η «Πτολεμαΐδα 5». Ο συνυπολογισμός της υπό κατασκευής μονάδας συνεπάγεται ότι η διάρκεια εφαρμογής του μέτρου μπορεί θεωρητικά να φτάσει έως τον Δεκέμβριο του 2024, στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση από την αγορά των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, καθώς και για την έναρξη λειτουργίας της «Πτολεμαΐδα 5» και το «σβήσιμό» της στη συνέχεια, ώστε να μετατραπεί σε σταθμό φυσικού αέριου.

Σύμφωνα με το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, όλοι οι υφιστάμενοι λιγνιτικοί σταθμοί θα τεθούν εκτός αγοράς μέχρι το τέλος του 2023. Νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα από τις αρχές του 2023, προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία της «Πτολεμαΐδα 5». Με βάση και το χρονοδιάγραμμα που λαμβάνει υπόψη του ο ΑΔΜΗΕ, για την εκπόνηση της νέας Μελέτης Επάρκειας Ισχύος 2022-2031, η «Πτολεμαΐδα 5» θα αποσυρθεί τον Δεκέμβριο του 2024, για να αλλάξει καύσιμο.

energypress.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο