Νέα αύξηση της κρατικής επιδότησης στο ρεύμα, νέο «ψαλίδι» στα ποσοστά του ΕΛΑΠΕ από τους ρύπους για να βρεθούν πόροι

Νέα αύξηση της κρατικής επιδότησης στο ρεύμα, νέο «ψαλίδι» στα ποσοστά του ΕΛΑΠΕ από τους ρύπους για να βρεθούν πόροι

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Νέα αύξηση της κρατικής επιδότησης στο ρεύμα, νέο «ψαλίδι» στα ποσοστά του ΕΛΑΠΕ από τους ρύπους για να βρεθούν πόροι

 

Κλειδώνει εντός της εβδομάδας, χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί και σήμερα, η περαιτέρω αύξηση της κρατικής επιδότησης στους οικιακούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς ρεύματος χαμηλής τάσης, όπως δήλωσε χθες ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Παράλληλα εξετάζονται τρόποι για την ελάφρυνση και των μεγάλων καταναλωτών μέσης τάσης (μεταποίηση, αλυσίδες κ.λπ.), πιθανόν μέσω της δυνατότητας να πληρώνουν με δόσεις τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των λογαριασμών (τέλη δικτύων μεταφοράς και διανομής κ.λπ.).

Τα ποσά για τη διεύρυνση του επιδόματος στη χαμηλή τάση, που θα οριστικοποιηθούν από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών, θα προέλθουν πιθανότατα από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ, που ξεπερνά τα 150 εκατ ευρώ, όπως θα δείχνει και το δελτίο για τον Αύγουστο, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να δοθεί εντός εβδομάδας στη δημοσιότητα από τον ΔΑΠΕΕΠ. Σημαντικό τμήμα του πλεονάσματος, που «γεννούν» τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των ρύπων, μπορεί κάλλιστα να κατευθυνθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, χωρίς να αποκλείεται – επειδή η κατάσταση είναι δυναμική-  να εξευρεθούν και πόροι από αλλού, όπως για παράδειγμα από το κρατικό προϋπολογισμό. Προς το παρόν πάντως αυτό που εξετάζεται είναι το περαιτέρω «ψαλίδι» στο πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress, πιθανώς και σήμερα να οριστικοποιηθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΝ, το νέο ύψος της κρατικής επιδότησης στο ρεύμα, δηλαδή πόσο παραπάνω από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα θα φτάσει η οριζόντια κρατική επιδότηση, η οποία μεταφράζεται σε 18 ευρώ το μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες. Τα συνολικά έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων εκτιμάται εδώ και καιρό ότι θα ανέλθουν φέτος στα 1 δισ. ευρώ, καθώς οι τιμές δύσκολα θα πέσουν πολύ κάτω από τα 60 ευρώ ο τόνος.

Με την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ για τη κατανομή των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων, το 47,86%, ήτοι τα 470 εκατ. ευρώ, διατίθεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να μοιραστεί ως επιδότηση στους λογαριασμούς. Σε αυτή τη λογική, το ΥΠΕΝ, μπορεί κάλλιστα με νεότερή του απόφαση να ορίσει ότι στο Ταμείο θα καταλήξει για παράδειγμα το 55% ή και περισσότερο από τα συνολικά έσοδα, περιορίζοντας ταυτόχρονα το ποσοστό που θα λάβει ο ΕΛΑΠΕ. Αναλόγως του «ψαλιδιού» στο πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ, τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα της επιδότησης ή 18 ευρώ για ένα μέσο καταναλωτή με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα, θα μπορούσαν π.χ. να διαμορφωθούν στα 100 ευρώ ή στα 24 -25 ευρώ και άνω το μήνα, κ.ό.κ.

Τα παραπάνω θα εξεταστούν άμεσα από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας και οι ανακοινώσεις δεν θα αργήσουν. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι με τη μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα να κλείνει στα 198,32 ευρώ τον Οκτώβριο και με τις τιμές το Νοέμβριο να κινούνται καθημερινά πάνω από τα 200 ευρώ – πρωταθλητής ακρίβειας στην ΕΕ και πάλι σήμερα η Ελλάδα με 218,85 ευρώ (https://www.energylive.cloud) – η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη.

Σημειωτέον ότι από τον Οκτώβριο και μετά, η ρήτρα αναπροσαρμογής, συνεπάγεται επιβαρύνσεις πάνω από τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα, με τα 60 ευρώ που ισχύουν σήμερα ως επιδότηση, να καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο της συνολικής επιβάρυνσης και αυτό μόνο για καταναλώσεις έως τις 300 κιλοβατώρες.

Η εκ νέου ενεργοποίηση της ρήτρας χονδρεμπορικής θα αυξήσει σημαντικά το κόστος για τους επόμενους λογαριασμούς που θα λάβουν από το Νοέμβριο οι καταναλωτές για τις καταναλώσεις Οκτωβρίου. Προ αυξήσεων ένα νοικοκυριό χρεωνόταν, ανάλογα με τον πάροχο και το τιμολόγιο στο οποίο ανήκε, μεταξύ 6,5 – 11 σεντς / KWh. Δίχως τα περιθώρια των εταιρειών και τις λοιπές προσαυξήσεις, το ρεύμα στην χονδρική έχει πλεον εκτοξευθεί στα 20 σεντς / KWh, δηλαδή οι καταναλωτές θα δουν τελικές τιμές στα επίπεδα των 30 σεντς/KWh.

Εξαιρετικά σοβαρό το πρόβλημα στη μεσαία τάση και στις μικρές επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης, εκεί όπου οι καταναλώσεις είναι μεγάλες με αποτέλεσμα η επιδότηση να μην αρκεί.

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Κρεοπωλείο Παπαδημητρίου Κοζάνη
Γρηγοριαδης Ζαχος Κοζάνη
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida