Με κριτήρια πώλησης των γερμανικών εργοστασίων η πώληση λιγνιτικών – Αναζήτηση λύσεων για τις λογιστικές ζημίες της ΔΕΗ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Την Τρίτη 26/2 η νέα τηλεδιάσκεψη με την DG Comp

Σε αγώνα δρόμου για να βρεθεί λύση στο θέμα του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ πριν από τη συνεδρίαση του Euroworking Group της ερχόμενης Παρασκευής (1/3) έχει επιδοθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με αλλεπάλληλες συσκέψεις στο εσωτερικό, αλλά και τηλεδιασκέψεις με τα αρμόδια στελέχη της DGComp στις οποίες συμμετέχει και η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητείται λύση σε ένα κυρίως ζήτημα:
Την μείωση της αποτίμησης των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης.Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει αποτέλεσμα υποαξιών στα περιουσιακά στοιχείας της ΔΕΗ όπως αποτιμώνται λογιστικά και  στην μείωση των εγγυήσεων που έχει παραχωρήσει στις τράπεζες έναντι του δανεισμού της.
Κατά συνέπεια θα πρέπει να εγγραφούν λογιστικές ζημίες και στην συνέχεια και δοθούν περαιτέρω εγγυήσεις στις τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η λύση που προκρίνεται είναι να γίνει η αποτίμηση των προς πώληση μονάδων με βάση την αγοραία αξία όπως αυτή έχει αποτυπωθεί σε αντίστοιχες πωλήσεις εργοστασίων της Γερμανίας ή της Σουηδίας και όχι τη λογιστική αξία (book value) όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ.
Σε αυτή την περίπτωση όμως η ΔΕΗ θα πρέπει να βρει τρόπους για να αντιμετωπίσει τις λογιστικές υποαξίες που θα δημιουργηθούν στον ισολογισμό της και παράλληλα να εξασφαλίσει τις περαιτέρω εγγυήσεις και τα ενέχυρα, που πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα της ζητηθούν από τις τράπεζες.
Πολύ δε περισσότερο που είναι σε φάση αναζήτησης νέας χρηματοδότησης ενόψει και της λήξης του ομολόγου της ύψους 350 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2019.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η προηγούμενη αποτίμηση  έδινε για μεν τη Μελίτη ως κατώτερο αποδεκτό τίμημα τα 153 εκατ. ευρώ και για τη Μεγαλόπολη τα 147 εκατ. ευρώ, ενώ και οι δυο προσφορές που υποβλήθηκαν (Μυτιληναίος και ΤΕΡΝΑ- SEVEN ENERGY) απείχαν σημαντικά από τα ποσά αυτά.

Νέος διαγωνισμός ή συνέχιση του αρχικού;

Έτσι μεταξύ των ερωτημάτων που καλείται να απαντήσει η νέα τηλεδιάσκεψη που αναμένεται να γίνει αύριο Τρίτη (26/2) είναι αν θα συνεχιστεί ο υφιστάμενος διαγωνισμός ή θα προκηρυχθεί νέος.
Επίσης θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα γίνουν αλλαγές στη συμφωνία μετόχων στην κατεύθυνση του επιμερισμού του ρίσκου και με ποιο τρόπο κάτι τέτοιο θα είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Στην περίπτωση που συνεχιστεί ο υφιστάμενος διαγωνισμός, επιτυγχάνεται μεν η ταχύτητα που είναι κύριο ζητούμενο τόσο για την ελληνική πλευρά όσο και για την DGComp, όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι δυο ενδιαφερόμενοι που έφτασαν ως το τέλος του διαγωνισμού θα παραλλάξουν τις διατυπωμένες θέσεις τους τόσο σε επίπεδο τιμήματος όσο και όρων.
Πόσο μάλλον που σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η έγκριση από την ΕΕ του κανονισμού αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων για την διαθεσιμότητα ισχύος καθώς και οι όροι τροφοδοσίας της μονάδας Μελίτης με λιγνίτη από το ορυχείο της περιοχής.
Σε περίπτωση που προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, τότε η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι ενδέχεται να προσελκύσει ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές, όμως τότε η όλη διαδικασίας θα φθάσει  στον Μάιο, με το διαγωνισμό να εξελίσσεται εντός της προεκλογικής περιόδου των Ευρωεκλογών και ίσως των εθνικών εκλογών.
Ένα άλλο ερώτημα που εξετάζεται είναι από ποιόν θα γίνει η νέα διαδικασία (ΔΕΗ ή τρίτος φορέας) και ποιες θα είναι οι αλλαγές στους όρους.
Το βασικό αγκάθι για την πώληση των μονάδων ήταν και παραμένει η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που ανεβάζει το κόστος παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων που σύμφωνα με τους υποψήφιους επενδυτές τις καθιστά ζημιογόνες.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της θεωρεί ότι μετά τη μείωση του προσωπικού οι μονάδες είναι βιώσιμες.

www.worldenergynews.gr

Δείτε Επίσης

ΔΕΗ: Πώς «εξαργυρώθηκε» η ιδιωτικοποίηση - Για κερδοσκοπία από insiders θα ψάξει η Επ. Κεφαλαιαγοράς
ΔΕΗ

ΔΕΗ: Πώς «εξαργυρώθηκε» η ιδιωτικοποίηση – Για κερδοσκοπία από insiders θα ψάξει η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Μία νέα πτυχή ανοίγει στην υπόθεση της έμμεσης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία επικρίνεται σφόδρα από σύσσωμη την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα ως εξαιρετικά επιζήμια για το Δημόσιο, τους καταναλωτές

Διαβάστε περισσότερα »
Τρελά χρηματιστηριακά κόλπα με τη ΔΕΗ!
ΔΕΗ

Τρελά χρηματιστηριακά κόλπα με τη ΔΕΗ!

Ενδείξεις βρόμικου παιχνιδιού με τη μετοχή! Βραχυκύκλωμα υπέστη το Χρηματιστήριο από την αιφνιδιαστική απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 750.000.000 ευρώ, για να υποστηρίξει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Για άλλη μια

Διαβάστε περισσότερα »
Προέδρος ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ για τιμολόγια ρεύματος: Θα υπάρξει ξέφρενη αύξηση
ΔΕΗ

Προέδρος ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ για τιμολόγια ρεύματος: Θα υπάρξει ξέφρενη αύξηση

Θα υπάρξει ξέφρενη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για το θέμα

Διαβάστε περισσότερα »
Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ : Πρόγραμμα ενημερωτικών εκδηλώσεων
ΔΕΗ

Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ : Πρόγραμμα ενημερωτικών εκδηλώσεων

Συνάδελφοι, Σας ανακοινώνουμε την πρώτη φάση ενημερωτικών συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιήσει το σωματείο μας. Στις συγκεντρώσεις μπορούν να συμμετέχουν ΟΛΟΙ οι συνταξιούχοι ανεξάρτητα εάν είναι μέλη του σωματείου, καθώς και

Διαβάστε περισσότερα »
ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ (3 παράγρ. - χρόνος ανάγν. 12'')
ΔΕΗ

ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ (3 παράγρ. – χρόνος ανάγν. 12”)

-Έθαψαν τον λιγνίτη, τον ελληνικό «μαύρου χρυσό», χρεωκόπησαν την ΔΕΗ και τώρα ανακοίνωσαν ότι την πουλάνε για να αγοράσουν ανεμογεννήτριες! Είναι το μεγάλο κόλπο πίσω από το «θάψιμο» των ντόπιων

Διαβάστε περισσότερα »
Ερωτήματα θέτει η αγορά σε σχέση με την πώληση του πρώτου πακέτου λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ στο ενεργειακό χρηματιστήριο της Λειψίας
ΔΕΗ

Ερωτήματα θέτει η αγορά σε σχέση με την πώληση του πρώτου πακέτου λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ στο ενεργειακό χρηματιστήριο της Λειψίας

Ένα διάστημα περίπου 10 λεπτών, ήταν σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αρκετό προκειμένου να βγει στην αγορά, να πουληθεί και να εκκαθαριστεί η πρώτη πώληση πακέτου λιγνιτικής ενέργειας που διατέθηκε

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Δείτε το νέο spot της ΔΙΑΔΥΜΑ
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida