Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Kαι πάλι η ΔΕΗ καλείται να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά – Στα 1.800 MW η μέγιστη λιγνιτική ισχύς

4λ ανάγνωσης
Kαι πάλι η ΔΕΗ καλείται να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά - Στα 1.800 MW η μέγιστη λιγνιτική ισχύς

Kαι πάλι η ΔΕΗ καλείται να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά – Στα 1.800 MW η μέγιστη λιγνιτική ισχύς

Στα 50 εκατ το επιπλέον κόστος από την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής

Η καθετοποιημένη ΔΕΗ που διαθέτει σημαντική εγκατεστημένη ισχύ σε όλες τις τεχνολογίες παραγωγής ρεύματος, είναι αυτή που καλείται για μια ακόμη φορά να δώσει τη λύση διασφαλίζοντας την επάρκεια τροφοδοσίας της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.
Η σημασία της ενεργειακής επάρκειας που τα τελευταία χρόνια είχε υποτιμηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δυστυχώς αναδεικνύεται εξαιτίας του πολέμου σαν πρώτη προτεραιότητα και πλέον όλες οι χώρες βλέπουν από διαφορετική σκοπιά τους σχεδιασμούς διασφάλισης της.  Στο πλαίσιο της διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας και της ομαλής λειτουργίας της χώρας, εντάσσονται και οι πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με την λιγνιτική παραγωγή ρεύματος της ΔΕΗ.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση κατά 50% της παραγωγής λιγνίτη στα ορυχεία της ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια, παράταση ζωής των μονάδων Μελίτης και Αγίου Δημητρίου εφόσον χρειαστεί, αλλά και διατήρηση της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 σε λειτουργία με το συγκεκριμένο καύσιμο έως το 2028.

Στα 15 εκατ τόνους ανεβαίνει η λιγνιτική παραγωγή

Ο πρωθυπουργός επιμένοντας με τις δηλώσεις του στη στρατηγική της απολιγνιτοποίησης, έκανε μια τακτική κίνηση αξιοποιώντας το μεγάλο κεφάλαιο που διαθέτει, δηλαδή τη ΔΕΗ και τις δυνατότητές της να ανταποκριθεί σε συνθήκες κρίσης και να διασφαλίσει την επάρκεια τροφοδοσίας της χώρας. Η ΔΕΗ διαθέτει τα μέσα, δηλαδή τη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος αλλά και τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την επανενεργοποίηση των λιγνιτωρυχείων της τα οποία σταδιακά έκλειναν στο πλαίσιο της πολιτικής απολιγνιτοποίησης.
Ο λιγνιτικός «στόλος» της ΔΕΗ σήμερα αποτελείται από τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4, τη Μελίτη 1 στη Φλώρινα και τις πέντε μονάδες του Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη συνολικής ισχύος 1800 MW. Από το Φθινόπωρο θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 ισχύος 660 MW η οποία προβλεπόταν να μετατραπεί σε καύση φυσικού αερίου το 2025 αλλά σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός ενδέχεται να παραμείνει ως έχει έως το 2028. Αυτό θα κριθεί όμως από τις γενικότερες συνθήκες της αγοράς σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, καθώς πρόκειται περί μεταβαλλόμενων δεδομένων ανάλογα με την προσαρμογή στην ρώσικη απεξάρτηση.

Όμως για να λειτουργήσουν οι μονάδες η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κατά 50% της παραγωγής λιγνίτη και αυτό σημαίνει ότι η εξόρυξη στα ορυχεία της επιχείρησης θα αυξηθεί από τα 10,5 εκατ. τόνους ετησίως, σε πάνω από 15 εκατ. τόνους.  Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια λιγνίτη στις αυλές των μονάδων, πριν το καλοκαίρι που η ζήτηση είναι αυξημένη.
Το κόστος για τη ΔΕΗ από την αύξηση της παραγωγής η οποία θα γίνει μέσω της σύναψης έκτακτων συμβάσεων με εργολάβους έχει υπολογιστεί σε περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση κατά 50% της εξορυκτικής δραστηριότητας σημαίνει ότι η παραγωγή λιγνιτικής ενέργειας θα μπορεί να φθάσει τις 6,5 TWh ετησίως έναντι των 4,5 TWh που προβλέπει το σημερινό ενεργειακό ισοζύγιο.

Αναγκαία η Στρατηγική Εφεδρεία

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η ΔΕΗ αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της για την κάλυψη της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και ανεξαρτήτως των σχεδιασμών της, εν μέσω κρίσης ζήτησε και έλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο παράταση από την Κομισιόν των ωρών λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της μέχρι και το 2025.
Όμως η ενεργειακή κρίση και η ανάγκες τροποποίησης των σχεδιασμών της ΔΕΗ για την διασφάλιση της επάρκειας της χώρας αναδεικνύουν την αναγκαιότητα του μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας. Δηλαδή ενός μηχανισμού μέσω του οποίου η επιχείρηση θα αποζημιώνεται για να διαθέτει τις λιγνιτικές μονάδες στον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να εντάσσονται στο σύστημα εξασφαλίζοντας επάρκεια τροφοδοσίας.

www,worldenergynews.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *