Η πιο ξεκάθαρη απόδειξη: Ποιοι και γιατί θέλουν να κλείσουν τη λιγνιτική παραγωγή.

Η πιο ξεκάθαρη απόδειξη: ποιοι και γιατί θέλουν να κλείσουν τη λιγνιτική παραγωγή.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Στις 18/3/2021 το “Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης”, ένας “μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κύρια ενασχόληση την μελέτη των ενεργειακών θεμάτων και παράλληλα την ενημέρωση των επαγγελματιών του χώρου αλλά και της κοινής γνώμης γενικότερα“, οργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Ο Δρόμος προς την Απολιγνιτοποίηση: Προβλήματα, Προκλήσεις και Ευκαιρίες“. Ήδη βέβαια ξέρουμε πως ο δρόμος προς την απολιγνιτοποίηση είναι γεμάτος με προβλήματα για τη χώρα και τις λιγνιτικές περιοχές, ενώ οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες είναι μόνο γι’ αυτούς που θα ωφεληθούν, π.χ. τις Γερμανικές εταιρείες, όπως ανενδοίαστα είπε πέρυσι ο Μητσοτάκης στη συνέντευξη στη Bild.

Η εκδήλωση αναπτύχθηκε σε 3 συνεδρίες και στις 29/3 δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αντίστοιχα βίντεο. Στην 3η συνεδρία μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΗ Μαν. Παναγιωτάκης και το ιστολόγιο σας παρουσιάζει ένα απόσπασμα μόλις δυο λεπτών απ’ όσα είπε για την οικονομικότητα της λιγνιτικής παραγωγής. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα εξηγεί πώς η λιγνιτική παραγωγή μπορεί να συνεχίσει μέχρι το 2030 και να είναι ανταγωνιστική, λειτουργώντας με τους κανόνες της αγοράς, όσο στρεβλή κι αν είναι σήμερα η αγορά.

Για σύνδεση με το σε τι αναφέρεται, ο τ. Πρόεδρος της ΔΕΗ λέει νωρίτερα στο πώς παλαιότερα η ΔΕΗ, λειτουργώντας ως ΔΗΜΟΣΙΑ Επιχείρηση, πήγε το ρεύμα και στο τελευταίο Ελληνικό χωριό, χωρίς να κοιτάζει το πόσο κοστίζει.

Συνεχίζει λέγοντας πως “αν η ΔΕΗ δεν λειτουργούσε ως επιχείρηση δημοσίου συμφέροντος δεν θα στρεφόταν στη λιγνιτική παραγωγή, αλλά θα έβρισκε την τότε εύκολη λύση, να κάνει σταθμούς πετρελαίου. Και θα αδιαφορούσε για την εξάρτηση την ενεργειακή, για τους συναλλαγματικούς κινδύνους, κλπ. Σήμερα λοιπόν η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη ή θα πρέπει η κυβέρνηση να επιβάλει στη ΔΕΗ, λειτουργώντας ως επιχείρηση δημοσίου συμφέροντος, να καταστήσει τη λιγνιτική παραγωγή ανταγωνιστική

Λοιπόν σας πληροφορώ ότι με μελέτη, που έχω συντάξει και με τη συνδρομή στελεχών της ΔΕΗ, παλιών και καινούριων, έχουμε αποδείξει ότι καταρχάς η Πτολεμαΐδα 5, η πιο σύγχρονη μονάδα, θα είναι ανταγωνιστικότερη και φθηνότερη ακόμα κι απ’ την τελευταία μονάδα φυσικού αερίου, με 63% ονομαστικό βαθμό απόδοσης, που κατασκευάζεται σήμερα από το συγκεκριμένο ιδιωτικό όμιλο, κατά 20 με 25%. Και θα είναι ανταγωνιστικότερη ακόμα κι όταν τα διοξείδια φτάσουν στα 60€ ο τόνος, το κόστος τους. 

Η Μελίτη, αν εφαρμοστεί η σύμβαση, που κάναμε με τον ιδιώτη, θα είναι επίσης ανταγωνιστικότερη, με τις …

σημερινές τιμές του διοξειδίου του άνθρακα και με την προοπτική που έχουν οι τιμές του φυσικού αερίου, έτσι ακριβώς όπως τις προδιαγράφει το ΕΣΕΚ της κυβέρνησης, δεν είναι δικά μου νούμερα αυτά. 

Κι ο Άγιος Δημήτριος 5, δουλεύοντας περίπου στο 30% της παραγωγής του, θα είναι κι αυτός ανταγωνιστικός, από πολλές παλιές τουλάχιστον μονάδες φυσικού αερίου. Έτσι λοιπόν θα υπάρχει αυτή η παραγωγή, αρκεί βέβαια να εφαρμοστεί το κατάλληλο μάνατζμεντ, τα κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα και οι βέλτιστες πρακτικές, ως προς την εκμετάλλευση ιδιαίτερα του ορυχείου της Μαυροπηγής.”

Είναι προφανές λοιπόν ποιοι και γιατί θέλουν να κλείσουν τη λιγνιτική παραγωγή: αυτοί που θίγονται απ’ τη συνέχιση ύπαρξης του λιγνίτη, που είναι βεβαίως οι μονάδες φυσικού αερίου κι αυτοί που πουλάνε το αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή. Δεν τους αρκεί που έχει περιοριστεί ο λιγνίτης, και μόνο η ύπαρξή του τους τρομάζει. Προς επιβεβαίωση των πιο πάνω, δεν κλείνουν το λιγνίτη για να βάλουν “Α”ΠΕ, αλλά για να βάλουν μονάδες με καύσιμο το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Ο τ. Πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε επίσης πως και η Μεγαλόπολη 4 μπορεί να συνεχίσει στην τρέχουσα δεκαετία, αν και δεν έδωσε κάποια λεπτομέρεια για το πώς μπορεί αυτό να γίνει. Και δεν άκουσα ν’ αναφέρει πώς και γιατί η δική του ηγεσία οδήγησε σε κλείσιμο τον ΑΗΣ Αμυνταίου, για τον οποίο είχε συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις από ιδιωτικούς ομίλους για συνεργασία στις αναγκαίες περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις, που θα καθιστούσαν τον ΑΗΣ συμβατό με την Κοινοτική Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές. Όπως δεν είδα ν’ αναφερθεί και στην κατολίσθηση, που, επί δικής του θητείας, κατέστρεψε το λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου και για την οποία το ιστολόγιο έχει γράψει επανειλημμένα. Θα ήταν ίσως πιο έντιμο να μας πει ευθέως πως μετά τη χρεοκοπία του 2010 οι δανειστές επέβαλαν ν’ αντικαταστήσουμε τις λιγνιτικές μονάδες με μονάδες αερίου.

Όσο για “το κατάλληλο μάνατζμεντ, τα κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα και οι βέλτιστες πρακτικές“, εδώ γελάνε! Όλες οι κυβερνήσεις, όλων των κομμάτων, αντιμετώπιζαν, αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίζουν τη ΔΕΗ ως το μακρύ χέρι του κόμματος, που πρέπει να ελέγχει προσλήψεις και προμήθειες. Τις προσλήψεις για να διαιωνίζει το πελατειακό κράτος των ρουσφετιών, τις προμήθειες για να διοχετεύει κατά το δυνατόν το χρήμα στα κατάλληλα κανάλια. Κι ο έλεγχος αυτός επιχειρείται πάντα μέσω του “κατάλληλου” μάνατζμεντ, το οποίο πρέπει να πρόσκειται όσο γίνεται περισσότερο στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα, όχι μόνο σε ανώτατο διευθυντικό επίπεδο, αλλά, αν είναι δυνατόν, μέχρι το βαθμό του εργοδηγού και του επιστάτη. Κι αν τύχει κι η κυβέρνηση είναι συμμαχική, μια μοιρασιά θέσεων στα κόμματα πάντα είναι εφικτή. Τα έχω παρουσιάσει σε ανάρτηση ήδη το Σεπτέμβριο 2014, όπως τα είχε δημοσιεύσει “παθός και μαθός” πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ.

Μην ψάχνετε λοιπόν εξήγηση για ποιο λόγο οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό, εκεί απλά κανείς δεν τους ρωτά σε ποιο κόμμα ή σε ποιο βουλευτή πρόσκεινται, εκεί ενδιαφέρονται μόνο αν κάνεις τη δουλειά και φέρνεις αποτελέσματα. Κάτι που με το σημερινό κομματικό σύστημα δεν πρόκειται ποτέ να ισχύσει στην Ελλάδα, καθώς αυτό είναι το μεγάλο βαρίδιο, που εμποδίζει τη χώρα να πάει μπροστά. Κάτι που μας είχε πει το 2009 πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στηλιτεύοντας τον ηθικό βούρκο των κομμάτων.

 

Πηγή: greeklignite.blogspot.gr

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Aκούστε μας LIVE! Ράδιο Καψούρα!

Θεατρικοποίηση των ιστορικών ποιημάτων της Παρθένας Τσοκτουρίδου από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Τορόντο του Καναδά

iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida