Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

H τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας πληρώνει χρυσάφι τους νέους ηλεκτρολέβητες – Τι εξετάζεται άμεσα και μακροπρόθεσμα

4λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης H τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας πληρώνει χρυσάφι τους νέους ηλεκτρολέβητες – Τι εξετάζεται άμεσα και μακροπρόθεσμα

H τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας πληρώνει χρυσάφι τους νέους ηλεκτρολέβητες – Τι εξετάζεται άμεσα και μακροπρόθεσμα.

«Πρεμιέρα» είχε τις προηγούμενες ημέρες η νέα τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας, η οποία έπειτα από το σβήσιμο των φουγάρων του ΑΗΣ Καρδιάς δουλεύει πλέον με δύο ολοκαίνουργιους ηλεκτρολέβητες, των 40 MW ο καθένας, τους οποίους εγκατέστησε η ΔΕΗ.

Η λύση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης ως μεταβατική λύση, έως ότου μπει στην πρίζα η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V», περί τα μέσα του 2022, θεωρήθηκε αρχικά ιδανική. Ωστόσο, το τελευταίο δίμηνο μετατράπηκε σε …εφιάλτη καθώς δεν φαίνεται να μπαίνει «φρένο» στο ιλιγγιώδες ράλι των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος. Οι αρχικοί υπολογισμοί για την τοποθέτηση των ηλεκτρικών λεβήτων είχαν γίνει όταν η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς ήταν περίπου στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα και όχι στα 253,33 ευρώ που είχε φτάσει τη Δευτέρα 18/10.

Με τον ΑΗΣ Καρδιάς σε λειτουργία η παραγωγή της θερμικής μεγαβατώρας κόστιζε περί τα 7,5 ευρώ και μαζί με τα υπόλοιπα κόστη έφτανε στον καταναλωτή περίπου στα 37 ευρώ. Τότε το κόστος της τηλεθέρμανσης έφτανε περίπου τα 6 με 6,5 εκατ. ευρώ ανά έτος. Όταν αποφασίστηκε η λύση της τηλεθέρμανσης με ηλεκτρολέβητες, η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είχε υπολογιστεί ότι το ετήσιο κόστος θα αυξανόταν σημαντικά στα 30 με 32 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Οι τιμές όμως τις τελευταίες εβδομάδες είναι εξωπραγματικές καθώς βρίσκονται μονίμως πάνω από τα 200 ευρώ, την Τρίτη στα 253,33 ευρώ, σήμερα στα 228,23 ευρώ και έπεται συνέχεια, όπως λένε οι αναλυτές. «Δεν μπορεί μια δημοτική επιχείρηση να απορροφήσει όλο αυτό το κόστος, ούτε να το μετακυλίσει στους καταναλωτές. Ή θα υπάρξει κάποια κρατική αρωγή ή θα κλείσουμε», επισημαίνει παράγοντας του Δήμου Εορδαίας.

Eπιδότηση και στο βάθος σχέδιο Μουσουρούλη

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις του δήμου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και με τη διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να επιδοτηθεί η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας για τον φετινό χειμώνα. Ωστόσο, όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ το ζητούμενο δεν είναι να βρεθεί το κονδύλι, αλλά ο τρόπος που αυτό θα διατεθεί ώστε να είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, η Συντονιστική Επιτροπή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης υπό τον κ. Κωστή Μουσουρούλη έχει σχεδιάσει ένα σχέδιο για την αδιατάραχτη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, με κεντρική ιδέα τη διασύνδεση, μέσω αγωγών μεταφοράς θερμικής ενέργειας, όλων των σημείων παραγωγής με όλα τα σημεία κατανάλωσης και τη διαμόρφωση ενός ενιαίου επιχειρηματικού σχήματος με σύμπραξη των δημοτικών επιχειρήσεων των τριών πόλεων, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, Αμύνταιου.
Στο πλαίσιο αυτό, θα διαμορφωθεί ένας θερμικός κόμβος ο οποίος θα απαρτίζεται από τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V και μια νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, καθώς και από ηλεκτρικούς λέβητες και λέβητες φυσικού αερίου, με το ύψος των προβλεπόμενων επενδύσεων να υπερβαίνει τα 170 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο αυτό είχε αποτυπωθεί σε ένα Μνημόνιο Κατανόησης και Στρατηγικής Συνεργασίας που είχαν υπογράψει στις 17 Σεπτεμβρίου του 2020 οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Πάντως, όσο ο δήμος “παλεύει” για την τηλεθέρμανση, η ΔΕΗ έχει βάλει τις μηχανές να δουλεύουν στο φουλ σε τρία ορυχεία που εδώ και εννιά μήνες υπολειτουργούσαν, δηλαδή της Καρδιάς, του Αμύνταιου και το δεύτερο του Νοτίου Πεδίου στο λιγνιτικό κέντρο Πτολεμαΐδας, ώστε να υπάρχει «κάρβουνο» σε επάρκεια για να τροφοδοτήσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες, στην περίπτωση που χρειαστεί. worldenergynews.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο