Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Έκθεση Κομισιόν Ιούνιος 2021: Πακέτα λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ και ιδιωτικοποιήσεις, οι τελευταίες εκκρεμότητες στο ενεργειακό “menu”

3λ ανάγνωσης
Έκθεση Κομισιόν Ιούνιος 2021: Πακέτα λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ και ιδιωτικοποιήσεις, οι τελευταίες εκκρεμότητες στο ενεργειακό "menu"

Έκθεση Κομισιόν Ιούνιος 2021: Πακέτα λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ και ιδιωτικοποιήσεις, οι τελευταίες εκκρεμότητες στο ενεργειακό “menu”

Πακέτα λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ και ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν τις δύο βασικές ενεργειακές εκκρεμότητες της Ελλάδας και αυτές πλέον απασχολούν το ενεργειακό «section» της 10ης έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Με τα περισσότερα θέματα που αφορούν και άπτονται των Βρυξελλών να έχουν -πλέον- διευθετηθεί, τουλάχιστον σε ότι αφορά το νομοθετικό και ρυθμιστικό κομμάτι, η Κομισιόν εστιάζει σε όσα μένουν ακόμη “ανοικτά”, καταγράφοντας στην έκθεσή της που βρισκόμαστε και τι βήματα έπονται.

Ως προς την εκκρεμότητα «λιγνιτική παραγωγή ΔΕΗ», η έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης Σκρέκα-Βεστάγκερ στην Αθήνα (δείτε εδώ και εδώ), σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την τμηματική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας (παραγόμενη από λιγνιτικές μονάδες) στον ανταγωνισμό.

Στο υπόμνημα της έκθεσης αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «με την ολοκλήρωση του market test, η Κομισιόν βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές για το πως καλύτερα θα ενσωματωθούν οι απόψεις και παρατηρήσεις των συμμετεχόντων στο «anti-trust remedy» ώστε να καταληχθεί άμεσα». Συμπληρώνει δε πως « οι (ελληνικές) αρχές μετέχουν με δομικό τρόπο στη συζήτηση, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το τελικό σχήμα θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Να θυμίσουμε ότι η βάση για την συμφωνία στο θέμα του «anti-trust case» είναι η 1η συμφωνία Σκρέκα-θεσμών τον Ιανουάριο του 2021 και η οποία προβλέπει πως τα επόμενα τρία έτη η ΔΕΗ θα προχωρήσει τμηματική πώληση λιγνιτικής ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές. Οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος. Τέλος, δικαίωμα αγοράς θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως προς τις «ενεργειακές» ιδιωτικοποιήσεις, αναφορά γίνεται για την ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Εμπορίας και την υπόγεια αποθήκη της Νότιας Καβάλας.

Για την ΔΕΠΑ Υποδομών, η υποβολή δεσμευτικών προσφορών προγραμματίζεται για τις 15 Ιουλίου 2021. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ως γνωστόν, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την αναβολή της φάσης υποβολής δεσμευτικών προσφορών τουλάχιστον μέχρι Σεπτέμβριο του 2021, με την προοπτική να έχουν διευθετηθεί μια σειρά εκκρεμότητες που εμποδίζουν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Σε ότι αφορά την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η έκδοση της απόφασης της ΡΑΕ για το σύστημα τιμολόγησης. Όπως έχει σημειωθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις της Κομισιόν για το θέμα, ορισμένα θέματα έπρεπε να πάνε προς τα πίσω μετά από την σημαντική υποχώρηση της κεφαλαιακής τους αξίας ως υποδομές αλλά και συνυπολογίζοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα.

 

 

 

energypress.gr

 

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *