Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Εκκίνηση του δεύτερου διαγωνισμού για τις λιγνιτικές – Σήμερα (15/3) η εκδήλωση ενδιαφέροντος – Σε τι ελπίζει η ΔΕΗ

5λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Εκκίνηση του δεύτερου διαγωνισμού για τις λιγνιτικές – Σήμερα (15/3) η εκδήλωση ενδιαφέροντος – Σε τι ελπίζει η ΔΕΗ

Κρίσιμη για την έκβαση της διαδικασίας η νέα Συμφωνία Μετόχων (SPA)

Στις 5 το απόγευμα σήμερα (15/3) λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του νέου διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα.
Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό μιας διαδικασίας «εξπρές» που προβλέπεται να τελειώσει στις αρχές Μαΐου και μέσω αυτής ΔΕΗ και κυβέρνηση ελπίζουν να ανατρέψουν το βαρύ κλίμα που δημιούργησε το ναυάγιο του πρώτου διαγωνισμού, το οποίο μάλιστα συνοδεύτηκε με την εκτόξευση εκατέρωθεν κατηγοριών σε ότι αφορά τις ευθύνες της αποτυχίας.
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της διοίκησης της ΔΕΗ να προσελκύσει σε αυτή την πρώτη μη δεσμευτική φάση του νέου διαγωνισμού οκτώ υποψήφιους επενδυτές.
Όμως το βέβαιο είναι ότι όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα σήμερα, η κρίσιμη φάση της διαδικασίας ξεκινάει αμέσως μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος και εντοπίζεται στις διαπραγματεύσεις για το νέο SPA.
Η διοίκηση της ΔΕΗ ελπίζει ότι στο νέο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν όχι μόνο οι πέντε υποψήφιοι που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του προηγούμενου διαγωνισμού, αλλά και νέοι επενδυτές.

Οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι

Ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης έχει δηλώσει πως είχε επαφές με εταιρίες από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά και με τους Κινέζους της CMEC που δεν είχαν προσέλθει στον προηγούμενο διαγωνισμό, αν και πριν από δυο χρόνια είχαν υπογράψει MOU με τη ΔΕΗ για από κοινού ανάπτυξη της μιας από τις τρεις πωλούμενες μονάδες, αυτή της Φλώρινας.
Επίσης ο κ. Παναγιωτάκης πιστεύει στη συμμετοχή της China Energy με τον όμιλο Κοπελούζου, η οποία παρακολούθησε στενά όλα τα στάδια της διαδικασίας αλλά τελικώς δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά κυρίως λόγω της ασάφειας ως προς το καθεστώς τροφοδοσίας της Μελίτης από τα λιγνιτωρυχεία της Αχλάδας.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ δηλώνει αποφασισμένος να λύσει το θέμα με την υπογραφή τουλάχιστον διετούς σύμβασης τροφοδοσίας της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας και μάλιστα σε χαμηλότερη τιμή (περίπου 18 ευρώ/τόνο) από αυτή που πλήρωνε μέχρι τώρα η ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελική φάση του προηγούμενου διαγωνισμού είχαν συμμετάσχει μόνο η «Μυτιληναίος» και η κοινοπραξία της τσεχικής Sev.En. Energy με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι οποίες όλα δείχνουν ότι θα δώσουν και πάλι το παρόν.
Ερωτηματικό υπάρχει ως προς τη συμμετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ όπως και της τσεχικής EPH, η οποία εκδήλωσε κατ’ αρχήν ενδιαφέρον στον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά αποσύρθηκε από το προσκήνιο πολύ γρήγορα.

Σκόπελος τα δικαιώματα ρύπων

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παναγιωτάκης υποστηρίζει πως οι μονάδες είναι κερδοφόρες, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών παραμένει κυρίως σε ότι αφορά το επιπλέον κόστος που υφίστανται οι μονάδες λόγω της υποχρέωσης αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής CO2, η τιμή των οποίων βαίνει αυξανόμενη.
Άλλωστε το συγκεκριμένο κόστος έχει επιβαρύνει και την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία το 2018 δαπάνησε συνολικά 363 εκατ. ευρώ για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων έναντι 175 εκατ. ευρώ που είχε δαπανήσει το 2017.
Αναλυτικότερα, το κόστος των ρύπων για τη ΔΕΗ από μηδενικό το 2009 ανήλθε σε 29 εκατ. ευρώ το 2010, 45 εκατ. ευρώ το 2011, 100 εκατ. ευρώ το 2012, 248 εκατ. ευρώ το 2013, 218 εκατ. ευρώ το 2014, 252 εκατ. ευρώ το 2015 και 176 εκατ. ευρώ το 2016.
Και τούτο παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και συγκεκριμένα από 30,5 TWh το 2009 μειώθηκε σε 19 TWh το 2015, 15 TWh το 2016, 16 TWh το 2017 και 14,9 TWh το 2018.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που κατήρτισε το ΥΠΕΝ, η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο θα βαίνει μειούμενη και το 2020 θα περιοριστεί στις 12 TWh, το 2025 στις 10 TWh και το 2030 στις 9,3 TWh.

www.worldenergynews.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο