Οι τρεις κατηγορίες και οι επιλογές που μπορούν να αυξήσουν τη σύνταξη. Τι ισχύει για τα έτη μαθητείας και τον Στρατό
Το κλειδί για γρηγορότερη έξοδο από την εργασία και μεγαλύτερη σύνταξη είναι πάγια η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης. Ο λόγος είναι ότι η αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης είναι ένας χρήσιμος τρόπος συμπλήρωσης ασφαλιστικού χρόνου που λείπει από τους ασφαλισμένους για να θεμελιώσουν ή και να προσαυξήσουν το ποσό της σύνταξης. Ως πλασματικός χρόνος θεωρείται ο χρόνος για τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης, αλλά και η στρατιωτική θητεία των ανδρών.
Ωστόσο πρέπει να γίνει σαφές ότι, αν και οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς ανά πάσα στιγμή, ο ενδεδειγμένος χρόνος είναι παράλληλα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν επακριβώς πόσα έτη μπορούν να εξαγοράσουν, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ξεπερνούν τα εννέα. Ο πλασματικός χρόνος μπορεί να προσμετρηθεί όχι μόνο για τη θεμελίωση σύνταξης, αλλά και, υπό προϋποθέσεις, για την προσαύξησή της, ενώ η άσκηση του δικαιώματος αναγνώρισης εναπόκειται στην πρωτοβουλία του ασφαλισμένου.
Πρώτο παράδειγμα
Ασφαλισμένος που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 12.000 πραγματικές ημέρες ασφάλισης το 2025 στο e-ΕΦΚΑ – τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ (άρα έχει το δικαίωμα αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης 7 ετών): Εστω ότι έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών και έχει ασφαλιστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του στο τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ και στον ΟΑΕΕ.
Δικαιούται να αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας (ή όσο χρόνο από αυτόν επιθυμεί) στον έναν από τους δύο φορείς και τον χρόνο σπουδών (ή όσο χρόνο από αυτόν επιθυμεί) στον άλλον φορέα κατ’ επιλογή του ή να αναγνωρίσει τόσο τον χρόνο στρατιωτικής θητείας όσο και τον χρόνο σπουδών σε έναν από τους δύο φορείς. Δεν μπορεί, όμως, να αναγνωρίσει τμήμα του χρόνου σπουδών στο τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ και ένα άλλο μέρος στον ΟΑΕΕ.
Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης, οι εισφορές που έχουν καταβληθεί για την αναγνώριση των χρόνων δεν επιστρέφονται.
Για τον υπολογισμό τού κατά περίπτωση ανώτατου ορίου αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου συνυπολογίζονται:
α) κάθε άλλος πλασματικός χρόνος, με βάση διατάξεις άλλων νόμων,
β) κάθε άλλος χρόνος κατά τον οποίο μπορεί μεν να έχει παρασχεθεί πραγματική εργασία, χωρίς όμως να έχει κατοχυρώσει υποχρεωτική ασφάλιση και ο οποίος έχει τυχόν αναγνωριστεί με καταβολή εισφορών βάσει διατάξεων άλλων νόμων.
Δεν συνυπολογίζονται:
α) ο χρόνος πραγματικής εργασίας και ασφάλισης στο Δημόσιο,
β) ο χρόνος ασφάλισης στην αλλοδαπή που αναγνωρίζεται με τις διατάξεις του Ν. 1539/1986,
γ) ο χρόνος για τον οποίο ο ΟΑΕΔ καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου.
Συμπερασματικά, στην περίπτωση που ο χρόνος που έχει ήδη αναγνωριστεί είναι ίσος ή υπερβαίνει το κατά περίπτωση τιθέμενο ανώτατο όριο των 48, 60, 72, 84 μηνών, ο ασφαλισμένος δεν έχει το δικαίωμα να αναγνωρίσει επιπλέον χρόνο από αυτούς που αναφέρονται στα άρθρα 39 και 40 του ν. 3996/2011.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις μητέρες ανήλικων τέκνων, οι γυναίκες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη από τα τέκνα για να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα λόγω των τέκνων. Δεν επιτρέπεται, δηλαδή, η διπλή χρήση του ίδιου δικαιώματος.
Δεύτερο παράδειγμα
Ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ – τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ηλικίας 58 ετών, συμπληρώνει 10.500 ημέρες ασφάλισης εντός του 2011 και υποβάλλει αίτηση αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης 2.100 ημερών (7 έτη). Δεδομένου ότι με την αναγνώριση 300 ημερών ασφάλισης συμπληρώνει 10.800 ημέρες και συνεπώς θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που ισχύουν το 2011, ο εν λόγω ασφαλισμένος μπορεί να αναγνωρίσει συνολικά μέχρι 4 έτη, εκ των οποίων οι 300 ημέρες θα χρησιμοποιηθούν για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και οι υπόλοιπες για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.