Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Τίμιος Ιωάννης Πρόδρομος Βαφτιστής του Χριστού (γράφει η Μ.Χ.)

4λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Τίμιος Ιωάννης Πρόδρομος Βαφτιστής του Χριστού (γράφει η Μ.Χ.)
Τα δυσθεώρητα και απλησίαστα ύψη της αγιοσύνης του Τιμίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαφτιστή του Χριστού μας τα κατέδειξε ο ίδιος ο Κύριος όταν μας είπε γι’αυτόν: «αμήν λέγω υμίν, ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου του βαπτιστού», τον χαρακτήρισε δηλαδή ως μέγιστο των ανθρώπων που φάνηκε στον κόσμο (σ’ευλάβεια και πίστη).
   Επιπλέον όμως ο Κύριος είπε και κάτι ακόμη που πρέπει πολύ να μας προβληματίσει, φόβο και ανησυχία να μας γεμίσει για τον τρόπο με τον οποίο πορευόμαστε, για την επιλογή βίου που κάνουμε. Είπε ο Κύριος για τον Ιωάννη τον Πρόδρομο: «Ο δε μικρότερος εν τη βασιλεία του Θεού μείζων αυτού εστιν», πως δηλαδή αυτός ο μεγαλύτερος εδώ στην γη (σε ασκητικότητα, αγώνα και ιερή βιωτή), στην Βασιλεία του Θεού είναι μικρότερος κι από όποιον άλλο τυχόν μικρό εκεί!!! 
   Και ο Τίμιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαφτιστής του Χριστού ήταν τόσο μεγάλος γιατί:
– Ένας ένσαρκος, επίγειος άγγελος υπήρξε! Ήρθε, πορεύτηκε και απεχώρησε κάτασπρο, αγνό του Θεού πλάσμα και εργάτης του καλός!
– Με τρόπο θαυμαστό γεννήθηκε από ένα ευσεβέστατο και ηλικιωμένο ζευγάρι τον Ζαχαρία (ήταν ευσεβής ιερεύς του Θεού) και την Ελισάβετ (που αν και στείρα με την επίσκεψη της χάρης του Θεού γέννησε με τον καλύτερο τρόπο, με τρόπο που δεν μπορούν πολλές φορές να γνωρίσουν γυναίκες και ζευγάρια που ηλικία έχουν μικρή και κατάλληλη για τεκνογονία)!!!
– Ο αρχάγγελος Γαβριήλ ανήγγειλε στον Ζαχαρία το γεγονός γέννησης του παιδιού που έπρεπε να λάβει το όνομα Ιωάννης (σημαίνει: παρά Θεώ εύρον χάριν) και όταν έδειξε δυσπιστία ο Ζαχαρίας του είπε πως θα’μενε άλαλος μέχρι την ώρα που θα δινόταν το όνομα στο παιδί. Και πράγματι ο Ζαχαρίας μίλησε ξανά, αφού σημείωσε το όνομα Ιωάννης για να δώσουν στο παιδί!
– Ο Ζαχαρίας όταν μίλησε ξανά προφήτευσε για τον Ιωάννη και προείπε αυτά που ήθελαν γίνει!
– Εν συνεχεία ο Ιωάννης έζησε στην έρημο στερούμενος κάθε χαρά των ανθρώπων! Και πραγματικά έζησε χωρίς τις γνωστές για όλους μας γήινες απολαύσεις και χαρές: στερήθηκε ανθρώπων επικοινωνία-σχέσεις, στερήθηκε τροφής, ένδυσης, στέγης. Ασκητής ήταν στην έρημο τρώγοντας μέλι, ακρίδες (βλαστάρια φυτών της ερήμου) και φορώντας ένδυμα πρόχειρο από τρίχες καμήλας με ζώνη από δέρμα στην μέση!
– Έγινε πρόδρομος του Χριστού, κήρυξε την μετάνοια και κάλεσε σε επιστροφή στο δρόμο του Θεού, προφητεύοντας τον ερχομό του Μεσσία.
– Στα ύψη που ανέβηκε μπόρεσε, αναγνώρισε τον Χριστό και τον βάπτισε (μετά όμως από επίμονη αίτηση του Κυρίου).
– Γνώρισε την άδικη ως κακούργος δίωξη, φυλάκιση και τελικά την άγρια εκτέλεση με αποκεφαλισμό, καθώς και τον εξευτελισμό με τοποθέτηση της ιερής του κεφαλής μέσα σε πιάτο για να δινόταν δώρο αποτρόπαιο σε ανήθικα χέρια!!!
   ο Τίμιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαφτιστής του Χριστού ήρθε στην γη αλλά δεν έζησε, δεν χάρηκε την ζωή όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι. Στερήθηκε τα πάντα και με προσωπική επιλογή και για το τέλος έλαβε ότι πιο χειρότερο και μαρτυρικό, έλαβε έναν άγριο, δολοφονίας και εξευτελισμού θάνατο!!! Ωστόσο έχει τοποθετηθεί και τιμάται μετά την Παναγία μας πρώτος αυτός. Στις Εκκλησίες μας βλέπουμε μπροστά στο κάθε τέμπλο (εικονοστάσιο) δεξιά κι αριστερά του Χριστού μας να στέκουν η Παναγία και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος αντίστοιχα.
   Κάτι ακόμη που πρέπει να σημειωθεί και να μην ξεχαστεί από κανέναν και που ακριβώς βγαίνει απ’τα γεγονότα τα σχετικά με τον Ιωάννη τον Πρόδρομο είναι πως ο θάνατος του αποφασίστηκε και εκτελέστηκε άθελα-εκβιαστικά μετά από ένα φαγοπότι-γλεντοκόπι και άπρεπο θέαμα! Δίδαγμα: τα χωρίς μέτρο γλέντια και διασκεδάσεις μόνο σε κακό μπορούν να οδηγήσουν, σε γκρεμούς, χαμό, τραγικές απώλειες!!!
Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο