Διοργανώνει η τοπική Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ) και οι εκδόσεις Red–Marks
Κυριακή 12 Νοεμβρίου, 11.30 πμ , καφέ Σπλέντορ.
Παρουσιάζουμε το βιβλίο του επαναστάτη Βίκτορ Σερζ, «Έτος Ένα της Ρώσικης Επανάστασης» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά.
Συζητάμε για τα διδάγματα που αφορούν τη σημερινή πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, το σύστημα του κέρδους , της φτώχειας και της ανεργίας, το σύστημα που γεννά τον πόλεμο, τον φασισμό και την καταπίεση.
Απευθυνόμαστε ανοιχτά στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που αγωνίζονται για να αλλάξουν τον κόσμο και ψάχνουν απαντήσεις.
Εκατό χρόνια μετά την Επανάσταση στη Ρωσία, οι οπαδοί της άποψης ότι ο καπιταλισμός είναι το κορυφαίο στάδιο στην εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών, θεωρούν ότι έχουν ξεφορτωθεί την απειλή από το «φάντασμα» του κομουνισμού.Η συγκυρία τους βοηθάει: στις τελευταίες 3-4 δεκαετίες η εργατική τάξη και τα λαϊκά κινήματα, διεθνώς, δεν έχουν κατορθώσει να θέσουν το πρόβλημα της εξουσίας με επαναστατικό τρόπο, με τις εξεγέρσεις «από τα κάτω». Οι κυβερνήσεις της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική προήλθαν κυρίως μέσα από εκλογικές νίκες και ήδη έχουν μπει σε διαλυτική φάση κρίσης, ενώ η ελπιδοφόρα έκρηξη των αραβικών εξεγέρσεων κράτησε λίγο και αποσυντέθηκε κάτω από την διπλή πίεση των δυτικόφιλων καθεστώτων και του Πολιτικού Ισλάμ/Αδελφών Μουσουλμάνων.
Και όμως. Εκατομμύρια αγωνιστές-στριες που παλεύουν διεθνώς, μέσα στις πιο διαφορετικές συνθήκες, εξακολουθούν να επιμένουν και να αναζητούν στρατηγική έμπνευση στην ιδεολογική και πολιτική παράδοση που δημιούργησε ο Οκτώβρης και η «γενιά» των επαναστατών που αναδύθηκε μέσα από το επαναστατικό κύμα του 1917-28.
Η επαναστατική ανατροπή, που ξεκίνησε από τη Ρωσία αλλά απλώθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, δεν είναι δυνατόν να γίνει κατανοητή αν δεν συνυπολογίσουμε τη φρικτή εμπειρία του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Όταν οι καπιταλιστές, αναζητώντας διέξοδο στην κρίση του συστήματος και τους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, δεν δίστασαν να βυθίσουν την ανθρωπότητα στο επίπεδο μιας μαζικής αλληλοσφαγής. Η υπενθύμιση έχει σημασία, γιατί και σήμερα ο καπιταλισμός διεθνώς περνάει μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, όπου όλες οι «λύσεις» που συζητιούνται θα αποδειχθούν αιματηρές. Είτε με την κοινωνικο-οικονομική έννοια, δηλαδή με την πλήρη ισοπέδωση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Είτε, ακόμα, και με την κυριολεκτική έννοια, γιατί ουδείς δικαιούται να υποτιμά την αύξηση των εξοπλισμών, την ένταση των πολέμων «δι’ αντιπροσώπων», τα σύννεφα που πυκνώνουν στην Κορέα ή στη θάλασσα της Ν. Κίνας…
Ένα από τα πιο δηλητηριώδη επιχειρήματα των απολογητών του καπιταλισμού είναι ότι ο Οκτώβρης ήταν ένα «κόκκινο πραξικόπημα». Στην πραγματικότητα ήταν η πιο μεγάλη δημοκρατική νίκη στην ιστορία της ανθρωπότητας.Ένα βαθύ δημοκρατικό πρόγραμμα (Ψωμί-Γη-Ειρήνη!) επιβλήθηκε «μονομερώς» και ακαριαία, γιατί την υλοποίησή του ανέλαβαν οι επαναστατημένες εργατικές και λαϊκές μάζες, που για πρώτη φορά στην ιστορία απάντησαν στο πρόβλημα της εξουσίας, απαιτώντας να συγκεντρωθεί όλη η εξουσία στα χέρια των δικών τους οργάνων, στα χέρια των σοβιέτ των εργατών-αγροτών-στρατιωτών. Ακόμα και σήμερα, στους τομείς της εκπαίδευσης, της τέχνης, της ρύθμισης των ανθρώπινων σχέσεων (π.χ. στην οικογένεια και στη σεξουαλικότητα) ο σύγχρονος κόσμος, 100 χρόνια μετά, υστερεί κατά πολύ από τις θεσμίσεις και τις κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν σε μια φτωχή και καθυστερημένη χώρα, κατά το «Έτος Ένα» της επαναστατικής Ρωσίας.
Η οκτωβριανή επανάσταση ηττήθηκε. Υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει την ιμπεριαλιστική εισβολή, την ανασύνταξη των αντεπαναστατικών εσωτερικών δυνάμεων, έναν άγριο εμφύλιο πόλεμο. Παρά τη στρατιωτική νίκη της, η πολιορκημένη πλέον επανάσταση υποχρεώθηκε σε μεγάλες υποχωρήσεις. Ο γραφειοκρατικός εκφυλισμός οδήγησε στη σταλινική αντεπανάσταση που συνέτριψε τελικά τον μπολσεβικισμό και τα τελευταία «οχυρά» του Οκτώβρη μετά το 1928, οικοδομώντας καθεστώτα κρατικού καπιταλισμού. Αυτά είναι που κατέρρευσαν στην πραγματικότητα το 1989-91 και όχι ο σοσιαλισμός/κομμουνισμός… Στην πείρα του Οκτώβρη, στην πείρα του κορυφαίου επαναστατικού κύματος στην ιστορία, οι αγωνιστές του σήμερα θα βρουν τα κριτήρια, θα βρουν τη λογική, για να γράψουν οι ίδιοι το αναγκαίο επαναστατικό πρόγραμμα στην εποχή μας. Όπως άλλη έλεγε και μια άλλη επαναστάτρια της εποχής, η Ρόζα Λούξεμπουργκ, το δίλημμα που θέτει ο καπιταλισμός στην κρίση του είναι «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Και πως, από αυτή τη σκοπιά, «το μέλλον ανήκει παντού στον μπολσεβικισμό»…