Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα Πανεπιστήμια
Να πάρει μέτρα για να μη συνεχιστεί το αίσχος των ανανεούμενων συμβάσεων του διδακτικού προσωπικού στα Πανεπιστήμια κάλεσε την κυβέρνηση η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, και φέτος το ζήτημα της στελέχωσης των Πανεπιστήμιων με μη μόνιμο προσωπικό, το οποίο, όμως, καλείται να εξυπηρετήσει πάγιες και διαρκείς πραγματικές ανάγκες.
Σημείωσε πως η κατάσταση πλέον είναι εκρηκτική, φέρνοντας τα χαρακτηριστικά παραδείγματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο ανέστειλε την έναρξη του εαρινού εξαμήνου εξαιτίας της καθυστερημένης αποστολής πιστώσεων και κατ’ επέκταση της μη έγκαιρης πρόσληψης απαραίτητου έκτακτου διδακτικού προσωπικού, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις σε 200 ανθρώπους που εργάζονται ήδη από την εποχή των πρώην ΤΕΙ, με αποτέλεσμα «να μένουν ξεκρέμαστα τα μαθήματα που δίδασκαν, ενώ ακούγεται ότι θα δοθούν σε υποψήφιους διδάκτορες», ενώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποφασίζει «με δικό του τρόπο τις αμοιβές, γιατί δεν έχει ξεκαθαριστεί ποτέ το καθεστώς με το οποίο πρέπει να προσλαμβάνονται και να αμείβονται οι έκτακτοι συμβασιούχοι με όλες αυτές τις σχέσεις εργασίας που υπάρχουν».
Κάλεσε, λοιπόν, την κυβέρνηση να απαντήσει τι μέτρα θα λάβει «για να μην χαθεί ούτε μια μέρα από το εαρινό εξάμηνο», αλλά και για να στελεχωθούν επαρκώς τα πανεπιστήμια.
Κατά την απάντησή της στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέτα Μακρή, πέρα από το γεγονός ότι αράδιασε και πάλι μια σειρά αριθμούς, ισχυρίστηκε πως δεν είναι «αίσχος» το καθεστώς των συμβασιούχων καθηγητών στα Πανεπιστήμια, το οποίο, όμως, έχει οδηγήσει στην κατάσταση που βιώνουν αυτή τη στιγμή φοιτητές που τα εαρινά εξάμηνά τους είναι «στον αέρα». Μάλιστα, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέγοντας πως οι προσλήψεις μελών ΔΕΠ γίνονται σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό και πως πρόκειται για σύνθετη διαδικασία που απαιτεί ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια. Παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα, λέγοντας πως η όχι μόνο η κυβέρνηση στελεχώνει τα πανεπιστήμια, αλλά υπερκαλύπτει και θέσεις και για αυτό, «μόνο αίσχος δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτή η προσπάθεια»…
Σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αποτινάξει από την κυβέρνηση την ευθύνη για το σημερινό χάλι στα Πανεπιστήμια εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης, η υφυπουργός στράφηκε μέχρι και στο βολικό επιχείρημα περί «αυτοδιοίκητου», ενώ παρουσίασε ως κανονικότητα (!) την αργοπορία στην έναρξη του εαρινού εξαμήνου, κάνοντας λόγο για… «σύνηθες χρονικό κενό».
Η Αφρ. Κτενά στη δευτερολογία της, επέμεινε στον χαρακτηριστικό «αίσχος» και στηλίτευσε το γεγονός πως η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι οι αριθμοί που παρουσιάζει η κυβέρνηση «δεν επαρκούν» για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες των πανεπιστημίων σε χρηματοδότηση και προσωπικό.
Σημείωσε πως δεδομένου ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που απαιτείται έκτακτο προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες, τότε το ελάχιστο που καλείται να κάνει η κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει ότι πιστώσεις θα φτάνουν στην ώρα τους και θα είναι επαρκείς για να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό, ενώ ανέδειξε την ανάγκη και για ένα εργασιακό καθεστώς και για έναν ενιαίο τρόπο υπολογισμού των αμοιβών, οι οποίες, επίσης, θα δίνονται στην ώρα τους.
«Αυτή τη στιγμή τα πανεπιστήμια στενάζουν, δεν μπορούν να λειτουργήσουν», ανέφερε στο τέλος, χαρακτηριστικά, καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει τι μέτρα θα λάβει άμεσα.
19/2/2025