Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Απολύσεις στο Ορυχείο Αχλάδας. Ανακοίνωση ΣΕΕΕΝ

3λ ανάγνωσης
Απολύσεις στο Ορυχείο Αχλάδας. Ανακοίνωση ΣΕΕΕΝ

Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στο ορυχείο Αχλάδας.

Σε εκδικητικές απολύσεις προχώρησε η εταιρεία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε σε δύο εργαζόμενους της, οι οποίοι συμμετείχαν στις  κινητοποιήσεις  με τους συγχωριανούς τους, ενάντια στην άναρχη και ανεξέλεγκτη επέκταση του λιγνιτωρυχείου που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του οικισμού.

Παράλληλα εδώ και χρόνια η εταιρεία προχωράει στην εκμετάλλευση του ορυχείου με εγκληματικό τρόπο, χωρίς τήρηση των μεταλλευτικών κανονισμών, χωρίς μέτρα προστασίας των κατοίκων,   μεθοδεύοντας επιλεκτικές αγοραπωλησίες αντί σε απαλλοτρίωση του οικισμού, χρωστάει χρήματα από τις απαλλοτριώσεις κ.α.

Αυτή η ασυδοσία και οι εκβιασμοί της επιχείρησης πατάνε στην πολιτική εμπορευματοποίησης του ορυκτού πλούτου και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις και οι βουλευτές τους στην περιοχή.

Οι εργαζόμενοι του λιγνιτωρυχείου Αχλάδας και οι κάτοικοι του οικισμού δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τους εκλεγμένους της τοπικής διοίκησης που «πίνουν νερό» στο όνομα της επιχειρηματικότητας. Έβαλαν και βάζουν πλάτη στην πολιτική στήριξης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγες μέρες το θέμα της Αχλάδας συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες εξέφρασαν την αμέριστη στήριξή τους στους κατοίκους και λίγες μέρες μετά η εργοδοσία προχώρησε στις απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι του λιγνιτωρυχείου και οι κάτοικοι του οικισμού έχουν πείρα για το που οδήγησε η αντίληψη «να μειώσουμε τις απαιτήσεις για να έχουμε μεροκάματο». Άνοιξε την όρεξη του επιχειρηματία «να κόβει και να ράβει» αδιαφορώντας για τα δικαιώματα εργαζόμενων και κατοίκων. Ήταν και είναι πρακτική του οι εκβιασμοί και οι απολύσεις, όπως παλιότερα που εκμεταλλευόταν τις κινητοποιήσεις εργαζομένων και κατοίκων για να υπερασπιστεί τα κέρδη του, στις αντιπαραθέσεις του με τη ΔΕΗ Α.Ε, (για την ποσότητα και την τιμή του λιγνίτη στις μεταξύ τους συμφωνίες), εκβιάζοντας  εκμεταλλευόμενος την ανάγκη εργασίας των κατοίκων. Τώρα προχωράει σε  απολύσεις και εκβιάζει, απαιτώντας να προχωρήσει την εξορυκτική δραστηριότητα της εταιρείας ακόμα πιο κοντά στον οικισμό.

Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι ο δρόμος του αγώνα με το σωματείο τους, μαζί με τους κατοίκους του οικισμού, το λαό όλης της περιοχής να απαιτήσουν :

  • Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των δύο εργαζομένων.
  • Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις και τη μετέγκατασταση του οικισμού.
  • Να συνεχίσει τη λειτουργία του ο ΑΗΣ Μελίτης , όπου μπορεί να αξιοποιηθεί ο λιγνίτης του ορυχείου.

Υ.Γ. Αλήθεια το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας πήρε χαμπάρι τις απολύσεις; Θα πάρει κάποια πρωτοβουλία ενάντια σε αυτήν την εξόφθαλμη παρανομία της εργοδοσίας, αφού οι απολύσεις είναι εκδικητικές και επομένως παράνομες;

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
1
+1
0
+1
0
ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ:
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *