Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Μάθε online πόση άδεια δικαιούσαι

3λ ανάγνωσης
Μάθε online πόση άδεια δικαιούσαι
Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε συνεργασία με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων (ΚΕ.Π.Ε.Α.) ανακοίνωσε σήμερα την παροχή εργαλείων ενημέρωσης και υπολογισμού της ετήσιας άδειας αναψυχής των εργαζομένων.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΕ.Π.Ε.Α. (www.kepea.gr) καθώς και μέσω της σχετικής εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν εύκολα και γρήγορα την άδεια που δικαιούνται.

Οι ενδιαφερόμενοι για πλήρη απασχόληση μπορούν να επισκεφθούν τον σύνδεσμο https://www.kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php, ενώ για εκ περιτροπής εργασία τον σύνδεσμο https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php. Οι χρήστες έχουν επίσης τη δυνατότητα να σκανάρουν τα αντίστοιχα QR CODE για άμεση πρόσβαση στις εφαρμογές.

Η ΓΣΕΕ υπενθυμίζει ότι οι διατάξεις που αφορούν την ετήσια άδεια αναψυχής είναι δημοσίας τάξεως, καθιστώντας άκυρη οποιαδήποτε αντίθετη συμφωνία ή παραίτηση από τις σχετικές αξιώσεις. Κατά τη διάρκεια της άδειας, απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου, ενώ οι τηλεργαζόμενοι διατηρούν το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Η ετήσια άδεια αναψυχής πρέπει να χορηγείται κατόπιν συνεννόησης με τον εργοδότη και εντός δύο μηνών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Για το 2024, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της άδειας μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2025, ενώ σε περίπτωση που παρέλθει και αυτό το διάστημα, η αξίωση μετατρέπεται σε χρηματική.

Οι εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με παιδιά έως 16 ετών ή με αναπηρία υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες αυτών των εργαζομένων κατά τον προγραμματισμό των αδειών τους. Η διάρκεια της ετήσιας άδειας αναψυχής υπολογίζεται με βάση το ημερολογιακό έτος και αναλογικά από την έναρξη της απασχόλησης του εργαζόμενου.

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται την κανονική ετήσια άδεια τους ανάλογα με τα χρόνια εργασίας τους και την εβδομαδιαία εργασία τους, με τις ημέρες να αυξάνονται ανάλογα με την προϋπηρεσία. Οι ημέρες της άδειας περιλαμβάνουν μόνο τις εργάσιμες ημέρες, εξαιρουμένων Κυριακών, αργιών, ημερών ασθένειας και ειδικών αδειών.

Ο τρόπος χορήγησης της άδειας προβλέπει ότι αυτή πρέπει να δίνεται συνεχόμενα, ενώ σε περιπτώσεις σοβαρών αναγκών της επιχείρησης, επιτρέπεται η κατάτμηση της άδειας σε δύο ή περισσότερες περιόδους.

Τέλος, το επίδομα αδείας ισούται με το σύνολο των τακτικών αποδοχών της άδειας και προκαταβάλλεται κατά τη λήψη της άδειας. Σε περίπτωση μη χορήγησης της άδειας έως το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει τις αποδοχές με προσαύξηση 100%, συν το επίδομα αδείας. Η ΓΣΕΕ παραμένει σε ετοιμότητα για καταγγελίες από τους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας τη σωστή εφαρμογή των διατάξεων.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *