Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Ο Κλήμης Πολιτίδης, και το ”ΝΟΣΗΡΟ” παραλήρημα του Περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη ! (βίντεο)

5λ ανάγνωσης
Το «πρασίνισμα» της Π.Δ.Μ. και η ανάπτυξη της επιχειρηματικής καινοτομίας, στο επίκεντρο των τηλεδιασκέψεων του Περιφερειάρχη στις 2/4/2021.

Καλή  πραμάτεια  είναι ο ρατσισμός (Κύριε Κασαπίδη), “ΞΕΠΟΥΛΗΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ”.

Ξέρετε, χωρίς την ιστορία μας, δεν είμαστε τίποτε, αυτή μας ορίζει, την ταυτότητα, τον πολιτισμό, την κουλτούρα μας, την ίδια την ύπαρξη μας.

Τα ονόματα που αφορούν, εμάς, τους  Έλληνες είναι πολλά, Μυρμιδόνες,Αχαιοί, Έλληνες, Πελασγοί, Δαναοί, Αργείοι,  Μινωίτες, Ίωνες, Αιολείς, Δωριείς.

Έχουμε πολύ βαριά ιστορία και ασφαλώς, έχουμε ένα συναίσθημα  υπερηφάνειας,  που μας πλημυρίζει  πάντοτε, σε κάθε συζήτηση, σε κάθε αναφορά.

Δυστυχώς δεν αρκεί η συναισθηματική,  προσέγγιση,  χρειάζεται και η παιδεία, πεπαιδευμένους  πολίτες χρειάζεται η χώρα, όχι φωνασκούντες, που υψώνουν ναζιστικές σημαίες.

Ο Κλήμης Πολιτίδης , ήταν ένας  γλυκός, αγαθός  παππούλης, βασανισμένος σε απίστευτο βαθμό, είχε όμως, μια ιδιαιτερότητα, αυτή συνίσταντο στο πεντακάθαρο ξυραφένιο μυαλό του, πέθανε σχεδόν εκατονταετής, πλήρης ημερών.

Έζησε τα πάντα ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ…  Μικρό παιδί, βίωσε ατελείωτες μετακινήσεις(Σάντα, ενορία  Πιστοφάντων, Καύκασος, Χιγκιάρ, Τσορμίκ, βατούμ , Χολέρα στην Κωνσταντινούπολη, την καραντίνα στον Αη Γιώργη, Χανιά, Κολχική, Αρμενοχώρι.  Επιστροφή μετά 2.500 χρόνια στην Πατρίδα, από εκεί στην καραντίνα, Βίωσε και αυτός,  το μίσος από τον ντόπιο πληθυσμό,(κάτι μας θυμίζει αυτό φίλοι μου), τις δυσκολίες εγκατάστασης και τους ατελείωτους θανάτους από τις κακουχίες και την φτώχεια.

Η επιστροφή ξεκίνησε από εκεί: Εκεί που κλείνει και το κεφάλαιο της καθόδου των Μυρίων, στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Στην ίδια θάλασσα, Εκεί που από την μάχη στα Κούναξα το 401 π.Χ.. Μετά τον θάνατο του Κύρου, ακολούθησε η περιπετειώδης επιστροφή του στρατεύματος, των 13.000 Ελλήνων,  από τα βάθη της  Μικράς Ασίας, προς τον Εύξεινο Πόντο, η λεγόμενη “κάθοδος των μυρίων”.

Ο Ξενοφών ήταν ο Συστράτηγος αυτής της προσπάθειας  και την οποίαν κατέγραψε.

Το 1920 ξεκινά ακόμα μια εθνική περιπέτεια, από το ίδιο σημείο, αυτή της λεγόμενης καταστροφής.

(Το 1919 ο Ελευθέριος Βενιζέλος διόρισε τον Νίκο Καζαντζάκη, Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Περιθάλψεως, με αποστολή τον επαναπατρισμό Ελλήνων από την περιοχή του Καυκάσου. Οι εμπειρίες που αποκόμισε αξιοποιήθηκαν αργότερα στο μυθιστόρημά του, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται). 

Πήρα την πρωτοβουλία πριν πολλά χρόνια και ζήτησα την βοήθεια της ΜΑΤΤΑΣ  ΠΟΛΙΤΙΔΟΥ, ΚΑΙ ΤΟΥ  ΤΑΞΙΔΗ ΣΤΑΘΗ,  διδάσκαλου, Λόγιου και ερευνητή των “Εθνικών ζητημάτων του Ποντιακού Ελληνισμού”.

Εγώ είμαι ο οπερατέρ και ο κύριος Ταξίδης,  παίρνει την συνέντευξη από τον Κλήμη Πολιτίδη.

 

Η “Ονοματοδοσία”  της οικογένειας που εγκαταστάθηκε στην Πεντάβρυσο  Εορδαίας, όπως θα δείτε, δεν ορίζεται από το θρησκευτικό συναίσθημα, (όλη η οικογένεια, ήταν βαθύτατα θρησκευόμενη)  αλλά από την λαχτάρα να μην διακοπούν  οι δεσμοί με την μητέρα Πατρίδα, βλέπουμε  λοιπόν: ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ΚΛΗΜΗΣ, ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ, ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ,  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ,  ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ.

Επιμύθιον

Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ.)

ἀπόσπασμα τοῦ Ἰσοκράτους ποὺ ἐξεφώνησε στὴν 100 Ὀλυμπιάδα τὸ 380 π.Χ.

Τοσοῦτον δ’ ἀπολέλοιπεν ἡ πόλις ἡμῶν περὶ τὸ φρονεῖν καὶ λέγειν τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους, ὥσθ’ οἱ ταύτης μαθηταὶ τῶν ἄλλων διδάσκαλοι γεγόνασιν, καὶ τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκεν μηκέτι τοῦ γένους, ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας.

Το μεταφράζω Κύριε Κασαπίδη, γιατί είναι σίγουρο θα ψάχνετε μεταφραστή….

(Τόσο πολύ ξεπέρασε η πόλη μας όλους τους άλλους στην πνευματική ανάπτυξη και στην τέχνη του λόγου, ώστε οι δικοί της μαθητές έγιναν δάσκαλοι στους άλλους· το όνομα πάλι Έλληνες κατόρθωσε να μη συμβολίζει πια την καταγωγή, αλλά την καλλιέργεια του πνεύματος, και Έλληνες να ονομάζονται πιο πολύ όσοι δέχτηκαν τον τρόπο της δικιάς μας αγωγής και μόρφωσης παρά αυτοί που έχουν την ίδια με εμάς καταγωγή.) Πανηγυρικός,  στὴν 100 Ὀλυμπιάδα τὸ 380 π.Χ.

 

Καλή  πραμάτεια είναι οι ρατσισμός, Κύριε Κασαπίδη(εκπρόσωπε της επαρχίας, του βαλκανικού νότου, που λέγεται Ελλάς, εγώ είμαι με την MΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ, ΤΗΣ  ΧάρταΣ του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ), ξεπουλημό δεν έχει.

(Οφείλω να ευχαριστήσω και τον κύριο Νίκο Καζαντζάκη για το δάνειο στοιχείο).

Να σας χαιρόμαστε…..

ΠΟΛΙΤΙΔΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *